>>>
> Biznis > Globalna konferencija o ekonomskom državljanstvu

Globalna konferencija o ekonomskom državljanstvu

meCrnogorski available languages

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio je danas u Londonu na XIII globalnoj konferenciji o ekonomskom državljanstvu dostignuća Vlade i naše ekonomske i političke prioritete poručivši da je naša zemlja od obnove nezavisnosti 2006. napravila krupne iskorake u svom ukupnom društveno-ekonomskom razvoju, da je učvrstila poziciju ekonomski najrazvijenije zemlje Zapadnog Balkana i potpuno bezbjedne zemlje, da nemamo otvorenih pitanja sa susjedima i da je naša vanjska politika usklađena sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU te da je Crna Gora sasvim sigurno naredna članica Evropske unije.

U okviru predstavljanja stranih investicija Premijer je rekao da izuzetan rast bilježimo nakon ulaska u NATO.

„Kada je u pitanju ekonomija CG, u posljednje tri godine bilježi visoke stope rasta: u 2017 4,9%, u 2018. 5,1%, a u drugom kvartalu 2019. god i 3,2%. Od trenutka našeg članstva u NATO-u bilježimo rast investicija iz zemalja članica alijanse za 64%. Ukupni priliv direktnih stranih investicija u ove tri godine iznosi preko milijardu i po eura. Bilježimo i 30.000 novootvorenih radnih mjesta, odnosno smanjenje stope nezaposlenosti od oko 8%. Trenutno je u toku realizacija investicija u iznosu većem od tri milijarde eura“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković govoreći pred više stotina učesnika konferencije iz cijelog svijeta.

Govoreći o našem turizmu, koji ruši rekorde i po broju turista i po broju noćenja i po prihodima premijer je iznio najnovije ekonomske podatke.

„Kao ilustracija, evo najnovijih podataka koje sam dobio jutros: U prvih devet mjeseci ove godine imali smo 360.000 turista ili 1,35miliona noćenja više u odnosu isti period prošle godine. To je povećanje od 11%. Ovu godinu završićemo sa više od 2,5 miliona turista koji su posjetili našu zemlju – to su četiri turista na jednog stanovnika“

– izjavio je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer Marković je rekao u Londonu podsjetio na naša ogromna ulaganja u sjeverni region, da više od 800 miliona eura ulažemo u autoput, te da predstoji izbor strateškog partnera za naše aerodrome.

Sve to su povoljnosti za investitore koje sada očekuje i razvojni program kroz koji najviše 2.000 investitora u naredne tri godine mogu steći ekonomsko državljanstvo Crne Gore ulaganjem u neki od razvojnih projekata.

„Aplikacija košta 100.000 € i podrazumijeva minimalno ulaganje u primorju ili u glavnom gradu Podgorici od 450.000 €, a u manje razvijenom, ali resursima bogatom sjevernom regionu 250.000 €. Postupak uključuje renomirane međunarodne agente (kao što je i H&P) za posredovanje te bezbjednosnu i drugu provjeru aplikanata. Odobrena su 4 velika u značajna investiciona projekta od čega 3 na sjeveru Crne Gore. U narednih par mjeseci očekujemo još prijava projekata, s obzirom da je interesovanje veliko. Čitav proces vodi isključivo Vlada čime garantujemo transparentnost, zakonitost i sigurnost ulaganja po ovom modelu“

– zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na XIII globalnoj konferenciji o državljanstvu koja se održava u Londonu.

Izlaganje predsjednika Vlade pratio je promotivni film u kojem su prikazane političke i ekonomske karakteristike naše zemlje i ključne oblasti pogodne za strane investicije.

 

meCrnogorski available languages

Top