>>>
> Activism & ORG > Građanska inicijativa 21 maj – osnivanje pokreta

Građanska inicijativa 21 maj – osnivanje pokreta

meCrnogorski available languages

Nadstranački, demokratski i neformalni društveni pokret Građanska inicijativa “21. MAJ” osnovan je danas, potvrđeno je iz tog pokreta.

U skladu sa predviđenim planom hiljadu građana je potvrdilo svoj osnivački status čime su se stekli uslovi za izbor organa Pokreta i njegov dalji razvoj.

– Pokret ostaje otvoren za sve građane koji podržavaju njegov osnivački Proglas tako da broj članova ni jednog trenutka neće biti ograničen – saopšteno je iz pokreta.

Slijedi izbor Savjeta kao upravljačkog tijela i izbor Koordinacionog odbora kao operativnog tijela Pokreta.

Oba organa će demokratskim putem biti izabrana do kraja marta nakon čega će Pokret početi sa organizovanim i konkretnim aktivnostima, saopšteno je iz Građanske inicijative “21. maj”.

građanska inicijativa građanski pokret 21 majdan državnosti crne gore ustanka crnogorskog naroda cg mne montengro crna gora crnagora zastava flag

Građanska inicijativa „21. MAJ“ je neformalni, demokratski i nestranački pokret slobodnih crnogorskih građanki i građana, pokrenut sa ciljem da se sačuvaju i afirmišu progresivne i slobodarske vrijednosti Crne Gore.

PROGLAS

Građanke i građani Crne Gore,

Svjesni da se neodgovornim postupanjem nove vlasti podrivaju temeljne vrijednosti naše Države i ukupnog crnogorskog društva, dužni smo odbraniti tekovine na kojima se zasniva savremena Crna Gora, kao građanska, sekularna, evroatlantska, antifašistička, multietnička i multikonfesionalna zajednica slobodnih naroda i građana. Nasuprot tome, nova vlast svakodnevnim aktivnostima otvoreno poriče i ignoriše ove vrijednosti koje su temelj postojanja i trajanja Crne Gore kao suverene i demokratske države. Populističkom retorikom, revanšizmom, nastavkom partitokratske prakse i otvorenošću prema snaženju velikosrpskog, kleronacionalistočkog i stranog uticaja novoformirana vlast vodi državu u neizvjesnost i poniranje. Istovremeno, nova vlast negira crnogorski identitet, falsifikuje istoriju i svodi viševjekovnu bogatu kulturnu tradiciju na jednonacionalnu i jednovjersku.

Nova vlast pokazuje namjeru da Crnu Goru učini državom bez pamćenja i samim tim bez smisla postojanja. I zato ova vlast mora biti demokratski smijenjena voljom crnogorskih građana kako bi Crna Gora ponovo ustala i opstala.

Građanke i građani Crne Gore,

Građanima Crne Gore potrebna je iskrena evroatlantska politika i demokratska vlada utemeljena na pravednoj i pravnoj državi, građanskoj i sekularnoj demokratiji, otvorenom društvu, očuvanju životnog prostora, preduzetničkoj ekonomiji i socijalnoj pravdi. Vlada koja će graditi humanu zajednicu, u čijem središtu su obrazovanje, nauka, kultura I zdravstvena zaštita po uzoru na prosvijećene evropske narode. Bivša vlast nije ispunila očekivanja građana za koje je 21. maj bio i ostao simbol ostvarenja društva jednakih šansi, države bez pobjednika i poraženih i zajednice samosvjesnih i slobodnih građana. Bivša vlast slijedila je spoljnopolitička očekivanja i ideale izvornih crnogorskih suverenista, ali je zato unutrašnju politiku podredila stranačkim i partikularnim interesima. Zato stranke bivše vlasti moraju da se oslobode isluženih, nesposobnih i korumpiranih kadrova koji su opšte podredili ličnim interesima i time spriječili pošteno, odgovorno i uspješno vođenje javnih politika. Samo one državotvorne stranke, koje se temeljno reformišu dostojne su da se ujedine u borbi za Crnu Goru i pokažu da su vrijedne povjerenja crnogorskih građana da ponovo preuzmu odgovornost za vršenja javnih poltika.

Građanke i građani Crne Gore,

Mi, slobodni crnogorski građani, nemamo drugu domovinu. Naš dom je bila i ostala samo Crna Gora i zato želimo da vrijednosti 21. maja ostanu nesalomljivi temelji naše državne politike koji se neće mijenjati dolaskom neodgovornih i kalkulantskih vlasti i pojedinaca. Mi želimo da se svi crnogorski građani ostvare u pravednoj državi, građanskom i sekularnom društvu. Zato nam svima treba Crna Gora kao zajednica slobodnih pojedinaca, društvo zaštićenih kolektivnih identiteta, znanja i kreativne kulture, država razvijene ekonomije, zemlja solidarnih građana, i buduća članica Evropske unije i pouzdan partner naših NATO saveznika. Mi hoćemo da živimo u državi koja će biti otvorena i prijateljska prema svim svojim susjedima ali, i u državi koja neće prihvatiti bilo čije hegemonističke planove i aspiracije. Zato ovim proglasom pozivamo sve građanke i građane, nezavisno od njihovih nacionalnih, vjerskih ili ideoloških osjećanja, da se pridruže Građanskoj inicijativi „21. MAJ“ da sačuvamo i afirmišemo temeljne vrijednosti građanske i slobodne Crne Gore. Zato građanska inicijativa „21.

MAJ“ je neformalni, demokratski i nestranački pokret slobodnih crnogorskih građanki i građana, pokrenut je sa ciljem da se sačuvaju i afirmišu progresivne i slobodarske vrijednosti Crne Gore. Želimo Crnu Goru oslobođenu od sablasti prošlosti, Crnu Goru posvećenu budućnosti i evropsku Crnu Goru ispod njene zastave slobode.

Podgorica, 26.12.2020 god

meCrnogorski available languages

Top