>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Herceg Novi kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2021

Herceg Novi kandidat za Evropsku prijestonicu kulture 2021

meCrnogorskienEnglish available languages

Evropskoj komisiji u Briselu predata je kandidatura Herceg Novog za Evropsku prijestonicu kulture. Tom prilikom je delegacija Herceg Novog posjetila i Misiju Crne Gore pri Evropskoj uniji. Na sastanku sa šefom misije, ambasadorom, Ivanom Lekovićem, i prvim sekretarom Vukom Vujnovićem, zaključeno da projekat “Herceg Novi 2021” predstavlja praktične korake na putu ka evropskim integracijama Crne Gore.

hn2021logoEvropska prijestonica kulture jedan je od najvećih događaja na svijetu i održava se od 1985. godine, kada je i ustanovljena na predlog tadašnje grčke ministarke kulture Meline Merkuri i njenog francuskog kolege Žaka Langa. Do danas su ukupno 52 grada u Evropi nosila ovu prestižnu titulu.

Zahvaljujući novoj evropskoj regulativi i države koje su u statusu kandidata za Evropsku uniju imaju pravo da kandiduju gradove za najvažniji kulturni događaj u Evropi. Po novom pravilniku od 2021. godine Evropska prijestonica kulture će imati i treći grad, svake treće godine.

Imajući u vidu da su 2021. godine na redu Grčka i Rumunija, treći grad iz Evrope koji će im se priključiti će biti iz jedne od pet zemalja i to Crne Gore, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Albanije. Na ovom jedinstvenom poduhvatu u istoriji Crne Gore se radilo posljednjih 8 mjeseci. Internacionalni tim je zajedno sa ekipom iz Herceg Novog vrijedno pripremao aplikaciju, trudeći se da istakne sve što je značajno i lijepo u kulturi Herceg Novog, Boke Kotorske i Crne Gore.

brisel_herceg-novi-kandidatura
foto: Opština Herceg Novi

Imajući u vidu da su standardi za ovu kandidaturu visoki, prevashodni zadatak tima je bio da se ti standardi maksimalno ispune i da aplikacija na 80 strana bude na evropskom nivou.

Dati su odgovori na ukupno 51 tipsko pitanje. Tema i koncept projekta “Herceg Novi 2021” su “Frenemies – peace of art”. U nastavku procesa Evropska komisija će krajem godine objaviti koga je desetočlani žiri, sastavljen od evropskih ekseprata, predložio za naredni krug kvalifikacija u 2016. godini. Aplikaciju su u ime Herceg Novog predale savjetnica predsjednice opštine Nataša Martić i izvršni koordinator projekta “Herceg Novi 2021” Tamara Lepetić.

Izvor: Herceg Novi

meCrnogorskienEnglish available languages

Top