>>>
> Finansije i investicije > II dionicu autoputa može sufinansirati EU

II dionicu autoputa može sufinansirati EU

meCrnogorski available languages

Nacionalna investiciona komisija, kojom predsjedava predsjednik Vlade Duško Marković, na VIII sjednici održanoj u srijedu dala je saglasnost na Projekat predložen za kandidovanje kroz IV poziv za sufinansiranje infrastrukturnih ulaganja – Mateševo Andrijevica kroz Zapadnobalkanski investicioni okvir (ZIO). U Informaciji koju je usvojila Nacionalna investiciona komisija navedeno je da je u skladu sa odlukom donijetom na Sastanku Upravnog odbora ZIO, održanom u junu 2018. godine u Parizu, otvoren IV poziv za sufinansiranje sredstvima Evropske unije već spremnih projekata iz oblasti saobraćaja i energetike.

Dionica Mateševo – Andrijevica autoputa Bar – Boljare, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po okončanji gradnje prioritetne dionice Smokovac – Uvač – Mateševo, trebalo bi, prema procjeni da košta u izradi 273 miliona eura, pri čemu je predloženi iznos zahtjeva za sredstvima Evropske unije 54,6 miliona u skladu sa metodologijom ZIO da maksimalni dodijeljeni iznos može činiti 20 odsto cijene. Predmet aplikacije je priprema tenderske dokumentacije i izvođenje radova, a vodeća finansijska institucija u ovom projektu je Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj.

Za ovaj projekat su u junu 2017. godine, nakon pregovora Vlade Crne Gore i Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Evropskom komisijom, odobrena sredstva za pripremu Idejnog projekta i pratećeg Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo.

Nacionalna investiciona komisija je razmotrila i usvojila Informaciju o potrebi formiranja sektora Digitalna infrastruktura i dala saglasnost da se na Jedinstvenu listu projekata uključi dodatni sektor Digitalna infrastruktura.

Internet takođe predstavlja infrastrukturu

U cilju pridruživanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, pokrenuta je na prošlogodišnjem Samitu lidera EU i Zapadnog Balkana u Trstu i tema razvoja digitalne infrastrukture na nivou regiona. Imajući u vidu značajne razlike i nedostatke širokopojasne digitalne pokrivenosti između ruralnih i urbanih područja u okviru regiona, kao i činjenicu da mali broj domaćinstava ima pristup brzini interneta većoj od 10 Mb/s, neophodne su značajne investicije kako bi se ova oblast unaprijedila i postigli ciljevi Evropske unije postavljeni za period do 2025. godine. Namjera je da se kroz ovu inicijativu unaprijedi digitalna povezanost obrazovnih, zdravstvenih, opštinskih i ostalih državnih institucija.

meCrnogorski available languages

Top