>>>
> Magazin > Eko&urbano > II faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2.6 miliona eura

II faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2.6 miliona eura

meCrnogorski available languages

Djalovica pecina Ugovorena i druga faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2.6 miliona eura

Ugovorena i druga faza uređenja Đalovića pećine vrijedna 2.6 miliona eura Djalovica pecina

 

Vlada Crne Gore izdvojiće 2,6 miliona eura za realizaciju druge faze uređenja unutrašnjosti Đalovića pećine sa pratećim objektima na ulazu, za koju su danas ugovor potpisali Uprava javnih radova i najpovoljniji ponuđač u postupku javne nabavke, podgoričko preduzeće „Permonte“.
Izvođač se obavezao da radove završi u roku od 365 dana od uvođenja u posao. Radovi obuhvataju montažu namjenskih staza i postavljanje specijalnog osvjetljenja, kako bi unutrašnjost pećine bila dostupna turistima, uz istovremeno očuvanje njenih izuzetnih prirodnih vrijednosti i ukrasa. Takođe, planirani objekti predstavljaju izlaznu stanicu žičare, sa koje će posjetioci posebnom stazom ulaziti u pećinu.
Prva faza uređenja pećine i izgradnje servisnih objekata ispred nje krajem marta ugovorena je sa kompanijom „Novi Volvoks“, a vrijednost tog dijela posla je dva miliona eura.
Turistička valorizacija Đalovića pećine predstavlja jedan od najvrednijih projekata Vlade Crne Gore, koji će u potpunosti izmijeniti ovaj dio bjelopoljske opštine i učiniti ga prepoznatljivim u regionu i Evropi. Ugovorena vrijednost svih radova iznosi oko 23 miliona eura.
djalovica pecina cave đalovića pećina
U toku su asfaltiranje i drugi završni radovi na oko 5,7 kilometara dugom putu Bistrica-manastir Podvrh, kao i izgradnja žičare do Đalovića pećine. Za potrebe kompleksa izgrađena je nova trafostanica u vrijednosti od 1,2 miliona eura, sa kompletnom pratećom elektro-infrastrukturom.
Započeta je i izgradnja novog mosta na Bistrici, kao dio rekonstrukcije dionice od Gubavča do Bistrice, a ugovorena je i izrada tehničke dokumentacije i izgradnja centra za posjetioce na obali Bistrice.
Realizacija ovog kapitalnog projekta omogućiće otvaranje novih radnih mjesta i dati snažan podsticaj privrednom razvoju čitavog sjevernog regiona.

meCrnogorski available languages

Top