>>>
> Ekonomija Crna Gora > Indeks prosperiteta 2017: Crna Gora na 65. mjestu

Indeks prosperiteta 2017: Crna Gora na 65. mjestu

meCrnogorskienEnglish available languages

Britanska think-tank organizacija Institut Legatum, objavila je podatke Indeksa prosperiteta za 2017. godinu. Indeks prosperiteta na svojstven način mjeri nivo prosperiteta u svijetu i bilježi njihove promjene. Tradicionalno, mjera prosperiteta država zasnivala se na makroekonomskim indikatorima, kao što je to npr. BDP po glavi stanovnika. Indeks prosperiteta pored makroekonomskih uključuje i druge mjerljive varijable lične prirode i blagostanja kod građana.

Istraživanje je obuhvatalo brojne varijabli koji su sačinjavali devet ključnih indikatora: ekonomski kvalitet, poslovno okruženje, vladavina, obrazovanje, zdravstvo, sigurnost i bezbjednost, lične slobode, društveni kapital i prirodno okruženje.

Prema podacima za 2017. godinu, deset najprosperitetnijih ekonomija bile su:

 1. Norveška
 2. Novi Zeland
 3. Finska
 4. Švajcarska
 5. Švedska
 6. Holandija
 7. Danska
 8. Kanada
 9. Australija
 10. Ujedinjeno Kraljevstvo Velike Britanije i Śeverne Irske

Najbolje zemlje prema ključnim pokazateljima:

 • ekonomski kvalitet -Švedska,
 • poslovno okruženje – SAD,
 • vladavina – Finska,
 • obrazovanje – Švajcarska,
 • zdravstvo – Luksemburg,
 • sigurnost i bezbjednost – Singapur,
 • lične slobode – Novi Zeland,
 • društveni kapital – Australija i
 • prirodno okruženje – Norveška.

Crna Gora

Ukupni rang prosperiteta: 65. od 149 ekonomija

Pokazatelji za Crnu Goru za 2017. godinu, Legatum Institute

U ukupnom nivou Indeksa prosperiteta, Crna Gora je nazadovala sedam mjesta (sa 58. na 65.) u odnosu na prethodnu godinu. To ujedno predstavlja i povratak na staro, jer je identičan indeks objavljen i 2006. godine kada je Crna Gora postala nezavisna država i kada su njeni učinci počeli da se uzimaju u razmatranje.

Kada je riječ o ključnim pokazateljima, Crna Gora najbolje je pozicionirana po pitanju “sigurnosti i bezbjednosti” kao i “obrazovanja”. Ipak ono što je zabrinjavajuće je to da se Crna Gora, kao samozvana prva ekološka država na Svijetu, ima najgori učinak po pitanju životne sredine! Najveća pozitivna promjena u odnosu na prošlu godinu jeste rast indeksa društvenog kapitala za 29 mjesta. Ipak, najveći pad zabilježen je po pitanju zdravstva (za 24 mjesta), što je takođe veoma zabrinjavajuće.

Izvor: Legatum Institut

meCrnogorskienEnglish available languages

Top