>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Inovacije i pametna specijalizacija: Održan sastanak Savjeta

Inovacije i pametna specijalizacija: Održan sastanak Savjeta

meCrnogorski available languages

Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju, konstatovao je na prvoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković, da Strategija pametne specijalizacije Crne Gore (2019-2024), koju je naša zemlja usvojila prije pola godine kao prva država u regionu, predstavlja osnov za privredni rast i napredak društva u drugim sferama kao i pretpostavku za formulisanje novog modela razvoja Crne Gore.
Snažno podržavši tri strateška prioriteta prepoznata u dokumentu – održivu poljoprivredu i lanac vrijednosti hrane, energiju i održivu životnu sredinu i održivi zdravstveni turizam Savjet je ukazao na potrebu daljeg snažnog razvoja informativno-komunikacionih tehnologija i kreiranja posebnog programa za start-up.
Ukazano je i na činjenicu da je Strategija kompatibilna sa prioritetima nove Evropske komisije čemu svjedoči i pismo evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija upućeno dan ranije predsjedniku Vlade.
„Pozdravljam to što je Crna Gora prva zemlja u regionu koja je usvojila Strategiju pametne specijalizacije (jun 2019.) koja ima potencijal da poveća rast i zaposlenost prepoznajući i razvijajući svoje uporedne prednosti putem inovativnog pristupa“ – navodi se u na početku pisma sa čijim je sadržajem upoznat Savjet.
Predsjednik Savjeta, premijer Duško Marković je ocijenio na prvoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju da su našoj zemlji potrebni stabilan dugoročni rast i razvoj, održiva i konkurentna industrijska proizvodnja, zaposleni mladi ljudi, koji će svojom kreativnošću i marljivošću ubrzano vući naše društvo naprijed.
„Treba nam diversifikacija ekonomije, i koliko god bili svjesni svih ograničenja, moramo pokušati zauzeti prostor na makar nekoliko tehnološki intenzivnih polja. Dakle, plan je da naše skromne resurse fokusiramo na tri prioritetne oblasti, i u njima intenzivno podržimo inovativnost u Crnoj Gori na svim nivoima, ali sa posebnom pažnjom prema mladim generacijama stručnjaka. Bilo da se školuju ovdje, bilo da su u potrazi za novim znanjima privremeno na stranoj adresi, naš zadatak je, da makar u ovih nekoliko prioritetnih polja djelovanja, kreiramo centar gravitacije, koji će ih privući i zadržati u Crnoj Gori
– kazao je predsjednik Marković.
Savjet se upoznao sa Akcionim planom kojom se definiše pametna specijalizacija Crne Gore za razdoblje 2019-2024, odnosni ciljevi za 2020. godinu i razmotrio mogućnosti za uspostavljanje implementacionog tijela za podsticanje inovacija.
Usvojen je Program rada Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju za 2020. godinu.

Prva sjednica Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju (20.12.2019)

Pametna specijalizacija i inovacije Crna Gora

meCrnogorski available languages

Top