>>>
> Biznis > IPARD: Podrška crnogorskim poljoprivrednicima

IPARD: Podrška crnogorskim poljoprivrednicima

meCrnogorski available languages

Vinarija Velimirović nalazi se u selu Malenza u Zagaraču, na 17 kilometara od Podgorice. Na četiri hektara zasađena je loza, koja godišnje rađa oko 30 tona grožđa. Uz plodno tlo, puno sunca i dovoljno kiše, kvalitet vina je zagarantovan. Ipak, da bi ovo, nekada porodično, imanje vremenom preraslo u uspješan posao, bila je potrebna podrška sa strane. Velimirovići su odlučili da je potraže u okviru IPARD like grant – Instrumenta pretpristupne pomoći za ruralni razvoj, kroz koji Evropska unija i Vlada Crne Gore podržavaju crnogorske poljoprivrednike.

„Mi u ovu priču ne bismo ulazili da nije bilo IPARD-a. Kada znate da će vam skoro polovina novca biti vraćena, to je veliko olakšanje i podsticaj da krenete u nove poslovne poduhvate“,

objašnjava izvršni direktor vinarije Dušan Velimirović u razgovoru sa timom EU info centra.

Do sada je 680 korisnika iskoristilo IPARD like grantove i podršku u okviru IPARD programa u Crnoj Gori. Više od 9 miliona eura crnogroski poljoprivrednici su dobili kroz ipardlike grantove, a mnogo veća podrška dolazi kroz IPARD program – 87 miliona eura, od čega EU obezbjeđuje skoro pola – 39 miliona eura, Crna Gora 12 miliona, a ostatak korisnici IPARD-a.

„IPARD program predstavlja posebno dizajniranu podršku EU ruralnom razvoju Crne Gore i drugih zemljama kandidatima u pretpristupnom periodu. Jednostavno rečeno – EU podržava Crnu Goru u proizvodnji kvalitetne i bezbjedne hrane na modernim farmama, oživljavajući ruralna područja“, objašnjava ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović ističe da projekti koji se realizuju u okviru IPARD programa predstavljaju razvojni impuls crnogorskoj poljoprivredi.

“U novembru će biti dvije godine otkada smo stvorili uslove za realizaciju IPARD programa ukupne vrijednosti 87 miliona eura. Iz fondova EU je obezbijeđeno 39 miliona eura, iz crnogorskog budžeta više od 12 miliona, a ostatak obezbjeđuju korisnici ovog vrijednog programa”, rekao je Simović.

U toku je drugi IPARD poziv za tzv. “Mjeru 3”, putem koje će poljoprivrednicima biti obezbijeđeno 15 miliona eura bespovratne pomoći. Poziv je otvoren do 20. decembra.

„Snažno bih ohrabrila poljoprivrednike koji se bave proizvodnjom da se prijave za IPARD grantove. Ako imate ideju kako da razvijete farmu, povećate proizvodnju, osnažite preradu ili upotrijebite nove tehnologije, iskoristite ovu priliku i ostvarite svoju ideju, ostvarite svoj san“, poručuje Nadia Kjučukova iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Vinarija Velimirović je dva puta iskoristila grantove EU. Novac su iskoristili da naprave objekat i nabave opremu.

„Planiramo da se prijavimo i za Drugi poziv za Mjeru 3, kako bismo proširili kapacitete“, najavljuje Dušan i dodaje: „Apsolutno preporučujem svima da se prijave, IPARD je odlična priča“!

 

izvor: EUic

meCrnogorski available languages

Top