>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Istraživačka stanica „Lovćen“ PRONA – XIV izdanje

Istraživačka stanica „Lovćen“ PRONA – XIV izdanje

meCrnogorski available languages

Istraživačka stanica „Lovćen“ – počinje XIV izdanje

U organizaciji Fondacije za promovisanje nauke PRONA, na Ivanovim Koritima 7. 8. 2021, počinje  XIV Istraživačka stanica “Lovćen”, koja se sastoji iz dva dijela – istraživačkog kampa Planeta u  tvojim rukama (7-10. avgust) i Ljetnje škole nauke (10-15. avgust). Centralna svečana  prezentacija oba kampa biće održana u utorak 10. avgusta 2021. na Ivanovim Koritima sa  početkom u 14 časova.  

Kroz istraživački kamp koji se tradicionalno organizuje na Lovćenu, do je sada prošlo 600 mladih  talenata uz učešće preko 300 predavača iz zemlje i prestižnih svjetskih naučnih centara – Harvarda,  Lomonosova, Kembridža, Tokija, Karslruea, Stenforda, Vajsmana, Berklija, Oksforda..

lovćen mauzolej cetinje ivanova korita crna gora montenegro top of montenegro montenegrin

Istraživačka stanica „Lovćen“ unaprjeđuje naučnu pismenost populacije, osnažuje mlade da se  posvete izučavanju fundamentalnih nauka i doprinosi da budu konkurentniji vršnjacima u svijetu.  Najbolji učenici i učenice iz svih krajeva Crne Gore imaju priliku da kroz predavanja, radionice,  eksperimentalne praktikume, aktivni samostalni rad, kvizove, dokumentarne filmove, panel  diskusije, izlete i različite društvene aktivnosti, upoznaju izazove savremene nauke i tehnologije i  ekološke aspekte današnjice.

U susjednim, ali i mnogo razvijenijim zemljama, vode se debate i kampanje s ciljem podizanja  svijesti da društvo mora stvoriti uslove za ostanak mladih, da svoje potencijale ostvare u svojoj  zemlji. Kamp na Lovćenu ukazuje na važnost obrazovanja i ulaganja u mlade ljude, sugerišući da je  za malu zemlju kao što je Crna Gora, najbrži put razvoja na bazi kreativnosti, inovativnosti i znanja  i kao održivi ekološki model.

Na ovogodišnjoj Ljetnjoj školi nauke predavanja će držati 30 istaknutih profesora i naučnika iz  zemlje i svijeta. Nadamo se da ćete ispratiti svečano otvaranje 10. avgusta i ostale aktivnosti  Istraživačke stanice “Lovćen”.

 

Iz programa:  

Osnove ekološke biohemije; Industrijski otpad kao sirovina za dobijanje novih ekološki prihvatljivih  materijala; Prevare u proizvodnji hrane; Primjena i mogućnosti 3D olovke; Istorijat i perspektive  astronomije; Promovisanje nauke – kako opstati u Zvjezdanom ratu medija; Utopija 2050 – tehnologije za  čovječanstvo ili čovječanstvo za tehnologije; Dvojni sistemi – jedinstvena laboratorija zvjezdane astrofizike;  Beskonačni skupovi; Masno tkivo – metabolički organ?; Nauka, kreativnost, biznis; Kako napraviti bombu i  osvojiti Svijet?; Plazmoni infracrvenih poluprovodnika; Digitalna transformacija i poljoprivreda; Liderstvo  u procesu menadžmenta promjenama; 3D štampa; Plašite li se…hemije?, COVID 19 vakcine – nauka u službi  zdravlja; Fitoremedijacija – Biljke čuvari prirode!; Čarobni svijet kristala…

U okviru Istraživačke stanice “Lovćen”, biće organizovan i Omladinski naučni forum o e-mobilnosti.

meCrnogorski available languages

Top