>>>
> Ekonomija Crna Gora > Izbori CG 2016: Zajedničko saopštenje EU o izborima u CG

Izbori CG 2016: Zajedničko saopštenje EU o izborima u CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Zajednička izjava visokog predstavnika Federike Mogerini i komesara Johanesa Hana o izborima u Crnoj Gori

Građani Crne Gore glasali su juče na parlamentarnim i lokalnim izborima u miru i redu i unutar reformisanog zakonskog okvira. Izbore su posmatrali domaći i međunarodni posmatrači koje je akreditovala Državna izborna komisija.
Posmatračka misija Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE/ODIHR) je u preliminarnoj izjavi ocijenila da su parlamentarni izbori održani u konkurentnom okruženju i da ih je odlikovalo opšte poštovanje temeljnih sloboda, te da su primjećene pozitivne promjene pokazale istinsku volju za unapređenje ovog procesa. Nadležni organi treba da, u skladu sa propisima, isprate sve slučajeve proceduralnih nepravilnosti i pozabave se svim nedostacima o kojima su posmatrači izvijestili.
Crna Gora je veoma napredovala u pristupnom procesu Evropskoj uniji i mjeseci pred njom moraju biti iskorišćeni za produbljivanje i ubrzavanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava u kojoj mi želimo da vidimo još bolji bilans rezultata. Radujemo se konstituisanju novog parlamenta, brzom formiranju nove vlade i nastavku stabilnog puta Crne Gore u euroatlantskim integracijama kao i koristi koju taj proces bude donio građanima i Evropi u cjelini.
Izvor: EEAS EU / Vlada CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Top