>>>
> Ekonomija Crna Gora > Izgradnjom infrastrukture unapređuje se život na selu

Izgradnjom infrastrukture unapređuje se život na selu

meCrnogorskienEnglish available languages

Vlada Crne Gore opredijelila je i za ovu godinu više od milion eura za izgradnju seoskih vodovoda širom Crne Gore, čime nastavlja unapređenje uslova za život stanovnika na seoskom području i uslove za dalji razvoj poljoprivrede i preduzetništva u ruralnim područjima.

„Planirana je izgradnja 33 vodovoda, od kojih je 21 u sjevernom a 12 u centralnom regionu. Samo u ovoj godini biće izgrađeno 52 km vodovodne mreže – 35km primarne i 17km sekundarne, čime će biti riješeno vodosnabdijevanje za oko 3.000 domaćinstava“, saopštio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović koji je danas u selu Prijespa u Nikšiću predstavio Program podsticanja projekata u vodoprivredi za 2019. godinu.

„Program predstavljamo u Nikšiću jer je nikšićka lokalna uprava u prethodnom periodu, zahvaljujući efikasnom i domaćinskom radu, i partnerskoj saradnji sa Vladom, postigla značajne rezultate u izgradnji ruralne infrastrukture“,  kazao je Simović predstavljajući ovaj Program zajedno sa saradnicima, mještanima i predstavnicima lokalne samouprave.

„Kada ovome dodamo 36 vodovoda izgrađenih u prethodne tri godine u ruralnim područjima, imaćemo novih oko 360 km vodovodne mreže – ili oko 240 km primarne i oko 120 km sekundarne mreže, za šta je Vlada obezbijedila 4 miliona eura“ saopštio je potpredsjednik Simović predstavljajući rezultate u ovoj oblasti od 2017-2020.

„Pored toga, Vlada je za izgradnju ruralne infrastrukture uz podršku selu Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede – IFAD, za ovu godinu obezbijedila 4,5 miliona eura čime ćemo izgraditi nove kilometre ruralnih asfaltnih puteva, nove vodovode i nove akumulacije“ dodao je Potpredsjednik Simović.

Milutin Simović - Program podsticaja projekata u vodoprivredi za 2020. godinu, Nikšić (07.02.2020.)

„Ovom prilikom želim da ukažem na značaj i da se zahvalim lokalnom stanovništvu koje je aktivno učestvovalo u planiranju i realizaciji brojnih projekata unapređenja ruralne infrastrukture  širom Crne Gore. U otvorenom i partnerskom dijalogu uvijek smo pronalazili najbolja rješenja i pratili njihovu realizaciju.

Ovakva partnerska saradnja mještana na selu, lokalne samouprave, Vlade i međunarodnih partnera, biće i dalje naše ključno opredjeljenje, sa ciljem daljeg unapređenja uslova života i rada u ruralnim područjima širom države“ kazao je potpredsjednik Simović.

„Radujemo se svim ovim projektima, i velikim i malim, kako iz oblasti infrastrukture tako i iskoracima koje zajedno treba da napravimo na našem daljem evropskom putu. To su najbolji odgovori svima onima koji pokazuju jasnu namjeru da zaustave Crnu Goru i da je vrate na balkanske stramputice devedesetih.

Nema dileme koje će ideje na kraju prevladati. Vrijeme je majstorsko rešeto i svi mudri domaćini i ovdje na Prijespi i širom Crne  Gore znaju da je budućnost pred onima koji stvaraju, onima koji grade, a ne onima koji razgrađuju, mire, a ne svađaju, onima koji hoće istinski dijalog, a ne onima koji postavljaju ultimatume i ucjene. Budućnost je pred onima koji se raduju dobru svoga komšije, dobru susjedne države, a ne onima koji ne poštuju svoga susjeda i ne žele mu dobro.

Crna Gora ima snagu da odoli svim ovim iskušenjima i da i dalje ide putem napretka za dobrobit svih građana“, zaključio je potpredsjednik Simović.

Predsjednik opštine Nikšić, Veselin Grbović izrazio je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom sa Vladom i realizacijom brojnih infrastrukturnih projekata u ruralnom području nikšićke opštine.

 

meCrnogorskienEnglish available languages

Top