>>>
> Ekonomija Crna Gora > Izvještaj o globalnoj konkurentnosti: Crna Gora 71.

Izvještaj o globalnoj konkurentnosti: Crna Gora 71.

meCrnogorski available languages

Svjetski ekonomski forum publikovao je Izvještaj o globalnoj konkurentnosti 2018, kojim se analizira konkurentnost ekonomija u 140 država svijeta. Crna Gora na ovogodišnjoj listi Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) zauzela je 71. mjesto, što je za 6 pozicija bolje u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj, odnosno za 2 pozicije bolje u poređenju sa revidiranim prošlogodišnjim rangom.
Indeksom je obuhvaćeno 12 oblasti, tzv. postulata, koji se smatraju od posebnog značaja i uticaja na konkurentnost jedne zemlje. Posebno su prepoznati rezultati ostvareni u oblasti tržišta rada, koji su uslovili poboljšanje ranga ovog indikatora za 49 pozicija u odnosu na prošlogodišnji Izvještaj (sa 74. na 25. mjesto).
Zemlje regiona na ljestvici globalne konkurentnosti zauzele su sljedeće pozicije: Slovenija (35. mjesto), Srbija (65. mjesto), Hrvatska (68. mjesto), Albanija (76. mjesto), Republika Makedonija (84.mjesto) i Bosna i Hercegovina (91. mjesto). U top 10 zemalja svijeta sa aspekta konkurentnosti svrstane su: SAD, Singapur, Njemačka,  Švajcarska, Japan, Holandija, Hong Kong, Velika Britanija, Švedska, i Danska.
Uz Izvještaj o lakoći poslovanja Svjetske banke, Fraiser izvještaj, kao i objave kreditnih rejting agencija “S&P” i “Moody`s” o kreditnom rejtingu Crne Gore, rang u Izvještaju o globalnoj konkurentnosti 2018 je još jedna potvrda reformskih napora crnogorske Vlade u održanju stabilnosti javnih finansija, jačanju konkurentske pozicije i realizaciji mjera predviđenih fiskalnom strategijom.

meCrnogorski available languages

Top