>>>
> EU/Politiko > Izvještaj o napretku Crne Gore 2018

Izvještaj o napretku Crne Gore 2018

meCrnogorskienEnglish available languages

Izvještaj o napretku Crne Gore 2018 EUEvropska komisija je donijela izvještaj o napretku Crne Gore za 2018. godinu. Potpredsjednik Vlade Zoran Pažin na zajedničkoj konferenciji za medije sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Aivom Oravom povodom prezentacije Izvještaja o napretku izjavio je:

Crna Gora je lider u procesu evropskih integracija, što je za nas podsticaj, ali i obaveza i odgovornost, da kroz kredibilne rezultate dostignemo sve potrebne standarde i na taj način osnažimo i potvrdimo ovakav stav naših evropskih partnera.

Naglasio je da je ostvareni napredak u oblasti vladavine prava uslovio ukupni napredak Crne Gore u procesu pristupanja EU. „Da nije bilo napretka u oblasti vladavine prava u prethodnoj godini, Crna Gora ne bi bila u poziciji da otvori šest novih poglavlja i privremeno zatvori jedno poglavlje.“

Ovome treba dodati, naveo je, i spremnost naših institucija da se otvore pregovori i u preostala tri pregovaračka poglavlja, kao i spremnost da se počne sa zatvaranjem poglavlja, posebno kada je upitanju pregovaračko poglavlje 7, koje se odnosi na intelektualnu svojinu, i pregovaračko poglavlje 10, koje se odnosi na informaciono društvo i medije.
U oblasti vanjske politike, rekao je, Evropska komisija konstatuje značajan doprinos Crne Gore u razvijanju dobrosusjedskih odnosa unutar regiona. „Kada je u pitanju spoljna i bezbjednosna politika konstatuje se da Crne Gora u cjelosti, dakle stoprocentno, prati politiku Evropske unije u ovoj oblasti i, u tom smislu mogli bismo reći da već sada dijelimo evropske vrijednosti sa našim evropskim partnerima u ovoj oblasti,“ ocijenio je Potpredsjednik.
Naveo je da ocjenu dobar napredak, kao najveću ocjenu koju je moguće dobiti na godišnjem nivou, Crna Gora bilježi u oblasti reforme javne uprave, kao i u oblastima poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednosti hrane, veterinarstva i fitosanitarnog razvoja.
Potpredsjednik je izrazio zadovoljstvo činjenicom je u Izvještaju Evropske komisije prepoznat i ubrzani ekonomski rast Crne Gore u prethodnoj godini, budući da je imala jednu od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. „Jednako tako primijećeni su i rezultati kada je u pitanju fiskalna konsolidacija, odnosno domaćinsko upravljanje javnim finansijama od strane vlade,“ rekao je.
Govoreći o borbi protiv organizovanog kriminala, naglasio je da će prioritet crnogorskih institucija biti beskompromisna borba za sigurnost svakog građanina.
„U pogledu borbe protiv korupcije konstatuje se da je ostvaren početni bilans rezultata, a upravo to i jeste privremeno mjerilo iz poglavlja 23 i 24.“
U osvrtu na ocjenu Evropske komisije o stanju u oblasti slobode medija, podsjetio su ovogodišnjim programom rada Vlade previđene izmjene zakona o medijma i zakona o nacionalnom javnom servisu, naglašavajući da je veoma važno da u pripremanje ovih zakona aktivno budu uključeni predstavnici medija i civilnog sektora.
„Značajan aspekt slobode medija predstavlja i pitanje održive i djelotvorne samoregulacije medija. Jedan dio odgovornosti u tom pogledu moraju da snose i sami mediji odnosno medijska zajednica. A Vlada neće žaliti ni truda ni resursa da im u tome pomogne,“ saopštio je potpredsjednik Pažin.
Zaključio je da Izvještaj Evorpske komisije o napretku Crne Gore predstavlja ohrabrenje, ne samo za Vladu, već i za čitavo društvo, jer daje jasne pokazatelje u pogledu rezultata koji su ostvareni, ali i predstavlja jednu vrstu akcionog plana šta je potrebno uraditi u narednom periodu da bi se crnogorsko društvo intenzivnim tempom približavalo standardima Evropske unije.

Izvještaj o napretku Crne Gore 2018

meCrnogorskienEnglish available languages

Top