>>>
> EU/Politiko > Jadransko-jonski region EUSAIR: Makroregionalna strategija prioritet

Jadransko-jonski region EUSAIR: Makroregionalna strategija prioritet

meCrnogorski available languages

Zemlje učesnice Strategije Evropske unije za Jadransko-jonski region (EUSAIR) radiće u narednom periodu na definisanju makro-regionalnih prioriteta koji su od značaja za tu regiju, kako bi se oni našli u najvažnijim programskim dokumentima za finansiranje projekata iz fondova EU za period 2021-2027, ocijenjeno je na sastanku u BriseluNedjelja makroregionalnih strategija u Briselu”, održanoj od 18 do 21. februara 2020. godine.

Redovnim sastankom Upravnog odbora EUSAIR-a Evropska komisija je obilježila početak nedjelje makroregionalnih strategija, koja se održava u Briselu.
U okviru nedjelje je održan i prvi sastanak Trojki predsjedavajućih država svih makro-regionalnih strategija EU, u okviru hrvatskog predsjedavanja Strategijom EU za Dunavsku regiju (EUSDR), kao i sastanak visokih zvaničnika za makro-regionalne strategije Evropske unije.

Tokom sastanka Trojki je razgovarano o trenutnim aktivnostima, koje se sprovode s ciljem jačanja koordinacije i usaglašavanja horizontalnih pitanja od značaja za sve četiri makro-regionalne strategije EU. Na sastanku visokih zvaničnika za makro-regionalne strategije EU predstavljeni su programi i prioriteti predsjedavajućih zemalja strategijama za Jadransko-jonsku, Dunavsku, Baltičku i Alpsku regiju i najavljene predstojeće aktivnosti.

 

jadransko jonski region eusair brisel konferencija strategija makroregiona makroregion crna gora EU

U ime Crne Gore, sastancima je prisustvovala generalna direktorica za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova i EUSAIR nacionalna kordinatorka Jelena Burzan, sa predstavnicima Kancelarije za evropske integracije.

Crna Gora redovno učestvuje u sprovođenju Strategije EU za Dunavsku regiju i Strategije EU za Jadransko-jonski region i uspješno je predsjedavala EUSAIR-om od juna 2018. do juna 2019.

Učešće u sprovođenju makro-regionalnih strategija od velikog je značaja imajući u vidu da proces sprovođenja makro-regionalnih strategija dodatno podstiče proces evropskih integracija, doprinosi usklađivanju nacionalnih politika za politikama Evropske unije u oblastima plavog rasta, povezivanja, životne sredine i održivog turizma, kao i da jača regionalnu saradnju i promoviše socijalno ekonomski rast u regionu.

izvor: SEKTOR ZA INFORMISANJE JAVNOSTI O EVROPSKOJ UNIJI I PROCESU PRISTUPANJA EVROPSKOJ UNIJI, GENERALNI SEKRETARIJAT VLADE CRNE GORE i MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA Crne Gore

meCrnogorski available languages

Top