>>>
> Magazin > Eko&urbano > Kafa za ponijeti – njemačko rješenje za čašice

Kafa za ponijeti – njemačko rješenje za čašice

meCrnogorskienEnglish available languages

Ako ste u toku sa ekološkim inicijativama, sigurno ste upoznati sa problemom koji imaju “papirne” čašice za kafu. Čašica u koju se toči kafa za ponijeti se pravi od papira, plastike i stiropora. One mahom jesu razgradive, ali su za to potrebne godine. Čašice se bacaju u prirodi, mogu se naći skoro svugdje, a prilikom njihove razgradnje oslobađaju se toksični materijali u zemljište.

Najlakše rješenje za ovaj problem je da se pređe sa papirnih čašica na one koje se mogu koristiti više puta, a koje bi potrošači nosili sa sobom i koristili za tople i hladne napitke. Međutim, znamo da je takvo rješenje praktički neostvarivo u realnosti. Jednostavno, daleko je lakše uzeti kafu za ponijeti u papirnoj čašici i – baciti je nakon upotrebe.

U borbi za očuvanje zdrave životne sredine, njemački grad Frajburg je kreirao za svoje građane i posjetioce jednostavan sistem ponovnog korišćenja šoljica. Umjesto toga da građani donose sopstvene šoljice ili da kupuju nove na licu mjesta, stvorena je takozvana “frajburška šolja” (Freiburg Cup), tvrda plastična šolja za ponijeti koja se uzima za 1€ depozita. Kupuje se i može se vratiti u bilo kojoj od 100 kafića širom grada koje učestvuju u projektu.

Kafići kod kojih se može nabaviti i vratiti šoljica obilježena je zelenim stikerom na ulazu. Prilikom povratka, u kafiću se dezinfikuje šoljica, i ona se može upotrijebiti do 400 puta.

Ove šoljice za višekratnu upotrebu značajan je za ekološki sistem u Njemačkoj gdje se svakog sata konzumira 300.000 kafa. Ta brojka znači 2,8 milijardi jednokratnih čašica svake godine, koje se koriste u prosjeku 13 minuta prije nego što se odbače. Sa ekološkog aspekta, upotreba višekratnih šoljica za ponijeti u krajnjem ishodu ima manju upotrebu energije i resurasa za proizvodnju, manje korišćenje vode, drveta, plastike i hemikalija te manju potrošnju energije.

 

Izvor: WEF

meCrnogorskienEnglish available languages

Top