>>>
> Magazin > tehno/inovativno > Kako se zaštititi od online prevara i falsifikata?

Kako se zaštititi od online prevara i falsifikata?

meCrnogorskienEnglish available languages

Kako se zaštititi od online prevara i falsifikata?

Trgovina preko interneta je poslednje decenije u usponu. Internetom dominiraju dvije kompanije: američki Amazon kao i Alibaba iz Kine. Za najveću kompaniju po vrijednosti u 2018. godini proglašen je Amazon, koji je na imponzantan način premašio brojne korporacije iz kompjuterskog, energetskog, bankarskog i farmaceutskog sektora.

Porast trgovine preko interneta je zabilježen u Crnoj Gori. Rekordan broj pošiljki i paketa zabilježen je uprkos nepovoljnijoj ekonomskoj politici, koje je karakterisalo povećanje poreza na dodatu vrijednost, prebacivanje određenih proizvoda iz kategorija sa nižom poreskom stopom u opštu poresku stopu, smanjivanje praga vrijednosti pošiljke koja podliježe carinjenju i naplati poreza i slično.

Za razliku od Crne Gore, u Evropskoj uniji se ozbiljno vodi računa o usaglašavanju uslova prekogranične trgovine preko interneta, sa jasnijim uslovima dostave kao i veću sigurnost i viši nivo usluge. Pored toga, Evropska komisija je usvojila smjernice i izradila brošuru sa preporukama kako voditi sigurniju trgovinu i smanjiti rizik od prevara.

Kako se zaštititi od online prevara?

Prije svega, nikako se ne savjetuje kupovina falsifikovanih proizvoda. Iako na prvu ruku djeluje jeftinije, postoji bezbjedonosni rizik, rizik za zdravlje kao i rizik od krađe identiteta i brojeva kreditnih kartica.

Ovo su 10 ECC-NET savjeta za sigurnu trgovinu:

 • 1. Provjera identiteta trgovca – potrebno je provjeriti da li je pomenuta online prodavnica zvanični dobavljač proizvoda. To se najbolje može vidjeti po imenu kompanije, fizičkoj adresi, e-mail adresi kao i telefonskim brojevima.
  2. Pogledajte ocjene drugih korisnika – naročito pogledajte da se ne radi o vještačkim komentarima ili “napumpanim” ocjenama lažnih korisnika.
  3. Provjerite sertifikate internet trgovine – koji potvrđuju sigurnost transakcija
  4. Ocjenite izgled stranice – što se najbrže može uočiti po tome da li je stranica izrađeno profesionalno ili ne, te da li ima očiglednih slovnih i gramatičkih grešaka
  5. Provjeriti prava potrošača na stranici – da li stranica ima objašnjenu politiku refundacije sredstava, garantni rok, preciziran zakon koji se primjenjuje?
  6. Provjeriti sliku proizvoda – da li postoje kakve modifikacije ili odstupanje od standarda proizvođača na robnoj marci ili na dizajnu proizvoda?
  7. Provjeriti cijenu proizvoda – stranica za koju ste prvi put čuli nudi vaš omiljeni proizvod po nevjerovatno niskoj cijeni. Stvarno?? – Za normalnim se smatra neki manji popust (npr. ušteda koju prodavnica ostvaruje zbog toga što ne plaća cijenu skladišta, zakupa poslovnih prostora, radnika i slično. Takođe, potrebno je provjeriti da li je cijena dostave, PDV, platnog prometa i slično uračunata u cijenu – jer često ona može biti čak i veća od cijene samog proizvoda)
  8. Provjeriti da li je internet sajt zvaničan sajt brenda – a posebno utvrditi da se ne nalazi na nekoj crnoj listi.
  9. Platiti sigurnim načinom plaćanja – obavezno korišćenje sigurnosnog protokola https:// umjesto nezaštićene http:// – Takođe, razmotriti koji je način plaćanja bi bio najbolji za eventualni povrat novca u slučaju nedostave ili nesrazmjernosti proizvoda . Nikako ne koristiti servise za transfer novca, kao što je Western Union.
  10. Provjeriti da li se radi o novom proizvodu – Novo i “skoro kao novo” nije isto, ni po pitanju kvaliteta, ni po pitanju garancije proizvoda

Za više detalja, prelistajte brošuru.

Za kraj, predlažemo da pogledate ovaj zanimljiv Youtube video od Idža šta se dešava kada u popularnoj igrici FIFA kupite igrače “kod Kineza”, odnosno kada kupite zvučna imena bez očekivanog kvaliteta. Iako na prvu ruku “falsifikati” izgledaju loše, možda na kraju i ne ispadne uvjek tako.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top