>>>
> Marketing i brendiranje > Katarina Zlajić – avangarda na svjetskoj sceni

Katarina Zlajić – avangarda na svjetskoj sceni

meCrnogorski available languages

Katarina Zlajić – avangarda na svjetskoj sceni

Katarina Zlajić – avangarda na svjetskoj sceni

U okviru kampanje „Živimo kulturu“, Ministarstvo kulture nastavlja sa predstavljanjem autora čiji je rad podržan na drugom konkursu za kreativne industrije, u sklopu programa „Kreativna Crna Gora“. Među najboljih trinaest projekata našao se i rad Katarine Zlajić, afirmisane dizajnerke i skulptorke iz Bijelog Polja.
Njen autorski rad zasniva se na inovativnim primijenjenim objektima, transponovanim na seriju proizvoda u oblasti nakita i savremenog odijevanja. Svoju kolekciju Zlajić želi da nadogradi setom odjevnih komada, koje namjerava da predstavi širem svjetskom tržištu, prije svega u Velikoj Britaniji. Ministarstvo kulture, kroz ovaj konkurs, mladoj dizajnerki pruža podršku u tim nastojanjima, ali i u obezbjeđivanju neophodnih proizvodnih uslova i dalje promocije.

Prve korake u izradi nakita Zlajić je, kaže, napravila još tokom studija na Fakultetu likovnih umjetnosti.
„Ideja za bavljenje nakitom došla je spontano. Tokom studiranja na FLU počela sam da eksperimentišem sa izradom nakita. Jednostavno, imala sam želju da radim nakit koji će prevashodno žene moći da ponesu. I, eto, nakit se desio kao možda najlogičniji produžetak mog dotadašnjeg rada u oblasti skulpture“, kazala je Zlajić.

Katarina prekretnicu u karijeri bilježi sjajnim uspjehom tj. svrstavanjem prvo među 100, a potom među 50 najboljih mladih dizajnera na londonskoj platformi „Not just a label“.

„Bili su oduševljeni mojim radovima, koje su zatim uvrstili na njihov veb-sajt, gdje su zastupljeni najbolji dizajneri, a u bazi ih sada imaju više od 30.000“, napominje Zlajić i dodaje da je svoj nakit predstavljala i na mnogim drugim mjestima u svijetu.

Takođe, ova talentovana Bjelopoljka našla se i među 20 najboljih mladih dizajnera za asesoar prema ocjeni italijanskog izdanja modnog časopisa „Vogue“.

Nakon međunarodne afirmacije u oblasti izrade nakita, Katarinu je inspiracija odvela i do kreiranja odjevnih komada.

katarina zlajić dizajn design kreativna crna gora živimo kulturu design designer zlajic

„Što se tiče garderobe, biće to zapravo avangardni modeli, ali u jednostavnoj varijanti. Sklapaću ih iz više elemenata, koji će se zasebno raditi a onda spajati u jedan odjevni komad. Sve će biti isključivo ručni rad“, objasnila je Zlajić, a kako procjenjuje, za jedan odjevni komad biće joj potrebno oko mjesec dana rada.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa Akcionim planom programa „Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija“ u 2020. godini. Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 eura, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

meCrnogorski available languages

Top