>>>
> Finansije i investicije > MEk: za 7 projekata klastera opredijeljeno 98.000 eura subvencija

MEk: za 7 projekata klastera opredijeljeno 98.000 eura subvencija

meCrnogorski available languages

Sedam projektnih predloga klastera ispunilo je uslove programa podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2017. godinu i za njihovu realizaciju planirano je ukupno 177.305,00 eura. Od tog će Ministarstvo ekonomije subvencionisati 98.317,00 eura.

Na Javni poziv za učešće u Programu podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za 2017. godinu dostavljeno je ukupno 17 aplikacija, odnosno Projektnih predloga, i Ministarstvo ekonomije je u prethodnom periodu završilo proces njihovog ocjenjivanja. Tri faze ocjenjivanja – administrativnu provjeru, ocjenjivanje Projektnog projedloga i ocjenjivanje budžeta Projektnog prijedloga, ispunilo je 7 projekata, od čega su 4 projekti novih klastera, dok je sa 3 klastera uspostavljena saradnja prethodnih godina i istu su već bili korisnici subvencija Ministarstva ekonomije.

Podržani klasteri su: 3 klastera drvoprerađivača iz opština Rožaje, Bijelo Polje i Andrijevica, zatim 2 klastera turizma iz opština Andrijevica i Nikšića, klaster agroturizma iz opštine Nikšić i klaster Edukativni centar za informacione tehnologije iz Podgorice. Dakle, 4 klastera djeluju u manje razvijenim jedinicama lokalne samouprave, za koje je opredijeljen i veći procenat subvencije – do 65% vrijednosti projekta, u odnosu na klastere iz ostalih jedinica lokalne samouprave za koje je definisana moguća podrška do 50% vrijednosti projekta.

Takođe, projekti klastera iz manje razvijenjih JLS imali su dodatne poene u sistemu bodovanja, u kontekstu podsticanja regionalnog razvoja kroz dodatne stimulanse za manje razvijene. I pored toga, projekti navedenih klastera ocijenjeni su kao kvalitetni uz stav Komisije da će doprinijeti jačanju saradnje članova klastera i unapređenju poslovanja klastera, što je bilo u posebnom fokusu prilikom ocjenjivanja.

Formiranje novih klastera pozitivan je signal i pokazatelj da se privrednici u sve većoj mjeri povezuju, čime broj klastera u kontinuitetu raste. Ministarstvo ekonomije je zadovoljno intresovanjem klastera, ali sa druge strane, s obzirom na intenzivnu promociju Programa, kao i obezbijeđenu tehničku podršku koju klasteri nisu adekvatno iskoristili, očekivalo se da će veći broj dostavljenih aplikacija ispuniti uslove Programa. Ipak, pozitivno je što su klasteri čiji su projekti ispunili uslove Programa aplicirali sa projektima značajno veće vrijednosti u odnosu na prethodne godine, tako da je realizacija raspoloživih sredstava na visoko zadovljavajućem nivou.

Sa odabranim klasterima slijedi potpisivanje Ugovora o dodjeli subvencije, nakon čega će započeti realizacija projekata, čiji će tok pratiti Ministarstvo ekonomije.

Rang lista izabranih korisnika programa:

  • Klaster drvoprerade Rožaje – Rožaje
  • Udruženje drvoprerađivača – Andrijevica
  • Edukativni centar za informacion tehnologije – Podgorica
  • Turistički klaster – Andrijevica
  • Klaster drvoprerade – Bijelo Polje
  • Udruženje turistički klaster Montenegro – Nikšić
  • Klaster Agroturizam Nikšić – Nikšić

Izvor: MEK

meCrnogorski available languages

Top