>>>
> Finansije i investicije > Ključna infrastrukturna mreža: Instrument za povezivanje Evrope

Ključna infrastrukturna mreža: Instrument za povezivanje Evrope

meCrnogorskienEnglish available languages

Snažna, moderna i pouzdana infrastrukturna mreža je značajna za obezbjeđivanje radnih mjesta, rasta i konkurentnosti u Evropskoj uniji. Shodno ovoj potrebi, EU podržava razvoj učinkovitih, održivih i uvezanih tranevropskih mreža u tri područja. Ta tri područja su: saobraćaj, energetika i digitalna infrastruktura.

Transevropska politika mreža je uvedena 2013. godine i Instrument za povezivanje evrope (Connecting Europe Facility – CEF) je uspostavljen kao posvećeni finansijski instrument. On kanališe finansije EU prema infrastrukturnoj mreži, sprečava tržišne neuspjehe i privlači investicije iz javnog i privatnog sektora.

 

Slijedeći srednjoročnu evaluaciju, koja je potvrdila CEF-ov program kapaciteta za stvaranje dodatne vrijednosti Evropske unije, Evropska komisija je predložila obnavljanje programa kroz naredni dugoročni budžet EU..

Očekuje se da Evropski parlament i Savjet se dogovore oko izmjena predloženog budžeta kako bi se usvojio. Nako usvajanja, program bi mogao podpomoći ključni razvoj infrastrukture, a sa druge strane će pomoći postizanje ciljeva EU u oblasti klimatskih promjena.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top