>>>
> Finansije i investicije > Koliko dolara postoji u opticaju

Koliko dolara postoji u opticaju

meCrnogorskienEnglish available languages

Dolar: da li ste se ikada zapitali koliko novca postoji u opticaju?

Za američke dolare imamo podatke koje je Titlemax ilustrovao na infografici. Ona objedinjuje tri stavke: američka ponuda novca, životni vijek svake vrste novčanice i kako cjelokupni sistem radi kao cjelina.

Danas ukupno postoji 1,5 triliona dolara novčanica koja fizički cirkuliše. Od tog iznosa, 80% vrijednosti se odnosi na novčanice od 11,5 milijardi novčanica od 100 USD koje se nalaze u cirkulaciji.

Apoen novčanice primjeraka u opticaju
$1 dolar 11.7 milijardi
$2 1.2 milijardi
$5 2.8 milijardi
$10 1.9 milijardi
$20 8.9 milijardi
$50 1.7 milijardi
$100 11.5 milijardi

Naravno, u pitanju je samo o dijelu novca. Fizički novac predstavlja oko 11% ukupne vrijednosti novčane ponude američkih dolara. Ostatak se odnosi na digitalni novac (digitalne depozite) i likvidnost koju dodaje FED. Danas ukupna novčana ponuda (M2) američkih dolara jeste oko 14 triliona dolara.

Životni vijek dolara

Novac svakodnevno prolazi kroz stotine ruku. Iz tog razloga, normalno je da se novčanica pohaba ili ošteti, pa se iz tog razloga povlači iz upotrebe i mijenjaja za nove. Zanimljivo je to da se 70% novčanica koje se odštampaju koriste isključivo za mijenjanje postojećih novčanica. U sljedećoj tabeli, dat je prikaz životnog vijeka novčanica američkog dolara:

Apoen novčanice Životni vijek (u godinama)
$1 5.8
$5 5.5
$10 4.5
$20 7.9
$50 8.5
$100 15.0

To znači da se najviše štampaju novčanice od 1 dolar i 20 dolara jer se one najviše nalaze u opticaju. Nakon tih novčanica slijedi novčanica od 100$ koja je veoma prisutna u opticaju.

americki dolar infografika dolari euri opticaj usd $
Courtesy of/Source: Visual Capitalist

meCrnogorskienEnglish available languages

Top