>>>
> Marketing i brendiranje > Kolumbija – CO brendiranje nacije

Kolumbija – CO brendiranje nacije

meCrnogorskienEnglish available languages

Sve zemlje Južne Amerike su ozbiljno shvatile značaj brendiranja države. Isto važi i za Kolumbiju, za koju bi se moglo reći da radi odličan posao po pitanju svog brendiranja. Kolumbija je već imala logo nacionalnog brenda, ali je bio previše… srcoliki. Već nam je poznat kliše kako su Latinoamerikanci srdačni i strastveni, ali na duže staze se to nije moglo primjeniti za nacionalni brend. Iz tog razloga, usvojen je novi logo – CO.

 

stari i novi logo brenda Kolumbije

Zašto CO? Co je međunarodna oznaka za Kolumbiju. Njihov internet domen je .co , otvoren je za registraciju cijelom svijetu i smatra se jednim od konkurenata crnogorskom domenu .me. Zapravo, ono što je .me za lične sajtove, to je .co za poslovni svijet. I odličan je način za brendiranje nacija. CO je skraćenica od mnogih riječi sa pozitivnim kontekstom (npr. kooperacija), tako da se brojne fraze i asocijacije mogu vezati za ovaj mini-slogan.

konstrukcija loga nacionalnog brenda Kolumbije

U konstrukciji loga koriste se figure jednostavne geometrije – kvadrati i krugovi. Logo ima pet boja. Pored bijele boje koja se koriste za slova, Plava-predstavlja nebo i more, Žuta – sunce, Ljubičasta – orhideje i cvijeće, Zelena – planine i priodu, Crvena – srdačnost i strast Kolumbijaca (i Kolumbijki). Ova kombinacija boja se može primijeniti praktički na svaku podlogu pozadinu. Kao i većina drugih latinoameričkih država, i Kolumbijci vole žerene teksture koje su sastavni dio njihove kulture.

 

 

Internet stranica www.colombia.co je zvanična stranica nacionalnog brenda Kolumbije, i možemo reći da je odlično urađena. Ima brojne sekcije i prosto vas mami da ih sve posjetite: od prirode, nacionalnog plesa, fudbalskih timova,  izvoza cvijeća i tako dalje.

greška 404 na Google-u. Creepy.

Čak ni čuvena greška 404 “stranica nije pronađena” ne izgleda toliko strašno ukoliko se unese pogrešna adresa zvanične internet stranice nacionalnog brenda Kolumbije. Zapravo, Google izgleda zastrašujući.

Nadamo se da će i Crna Gora slijediti primjer Kolumbije i napraviti svoj centralni sajt za nacionalni brend, npr. www.montenegro.me . Sadašnje stanje je nezadovoljavajuće, jer postoji jedan pseudo-sajt www.me  koji pruže šture informacije sa vikipedije. Njega je “razvilo” nekadašnje Ministarstvo za informaciono društvo, a mogao bi da impresionira jedino ljude koji su uspjeli da se teleportuju kroz vrijeme iz 1995 godine u 21. vijek. Jednostavno, nekad je bolje nemati nego imati lošu interent prezentaciju.

Turistički sajt Lonely Planet daje karakteristike: “Kolumbija je zelena oaza; zemlja šarenih ulica gdje se kolonijalna arhitektura susrijeće sa modernom”. Sa druge strane, Biro konzularnih poslova Stejt dipartmenta ocjenjuje ovu državu sa “C” i “T”, što predstavlja visok nivo kriminala i terorizma, te je označio područja u kojima se nipošto ne savjetuje putovanje. Da li ćete na kraju otputovati u ovu zemlju – odlučićete sami.

Za kraj, pogledajte muzički spot nacionalnog brenda Kolumbije – Sambrosura. Sambrosura je definisana kao spoj ritma, plesa, duha Kolumbije i njihove kuhinje.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top