>>>
> Ekonomija Crna Gora > Koncesija za Aerodrome Crne Gore – održana predtenderska konferencija

Koncesija za Aerodrome Crne Gore – održana predtenderska konferencija

meCrnogorski available languages

Više od 80 predstavnika 33 kompanije iz Evrope, Amerike i Azije prisustvovalo je danas u Podgorici Predtenderskoj konferenciji za dodjelu koncesije za aerodrome Crne Gore.
Potpredsjednik Vlade Crne Gore Milutin Simović otvorio je konferenciju u svojstvu predsjednika Tenderske komisije rekavši da izuzetno visoko interesovanje za naše aerodrome, i prisustvo renomiranih kompanija poput francuskih Bouygues construction i Airports de Paris, turskih TAV-a i Limak Groupa, irskog Daa Internationala, korejskog International Airporta, vidi kao potvrdu da smo u Crnoj Gori stvorili atraktivan i stabilan investicioni ambijent i kao dokaz da je Crna Gora globalno atraktivna investiciona destinacija.
„Potreba daljeg ubzanog ekonomskog razvoja Crne Gore podrazumijeva razvoj ukupne infrastrukture, a naš apsolutni prioritet u ovoj oblasti je razvoj i puna valorizacija naših aerodrome, kao ključna pretpostavka za prepoznatljivost Crne Gore kao visokokvalitetne turističke destinacije na evropskoj i globalnoj mapi“ – rekao je potpredsjednik Simović.
Vicepremijer je rekao zainteresovanim investitorima da Vlada želi da da dobije partnera koji će na oba aerodroma razviti neophodnu infrastrukturu, obezbijediti sigurna i kvalitetna radna mjesta za zaposlene, koji će aktivno privlačiti nove avio prevoznike, otvarati nove regionalne, evropske i dalje rute i partner koji će ponuditi konkurentne finansijske predloge.
„Kao država kandidat za članstvo u EU koja je odmakla u pregovaračkom procesu, sa otvorenih 32 pregovaračka poglavlja u potpuno smo svjesni važnosti poštovanja pravila i standarda EU u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i odlučni smo da cijeli proces vodimo u skladu s najboljim evropskim praksama osiguravajući fer i transparentnu tendersku proceduru, uz visok nivo integriteta i etike. Da zaključim – Crna Gora je kvalitetna, pouzdana i sigurna investiciona destinacija. U ovom procesu osiguraćemo fer tržišnu utakmicu, a neka pobijedi najbolji” – zaključio je potpredsjednik Vlade Milutin Simović.
Ministar saobraćaja i pomorstva Osman Nurković tokom konferencije osvrnuo se na značajna ulaganja Vlade Crne Gore u razvoj turističke privrede, sa fokusom na razvoj zimskih turističkih centara, naglašavajući da očekivani porast broja turista podrazumijeva savremenu i razvijenu saobraćajnu infrastrukturu, naročito u dijelu vazdušnog saobraćaja.
„Svake godine bilježimo porast broja putnika na crnogorskim aerodromima što je svakako dodatni stimulans za zainteresovane kompanije. Raduje me da je danas ovdje prisutan velik broj zainteresovanih kompanija, kredibilnih na globalnom tržištu vazdušnog saobraćaja, u skladu sa tim očekujem I kvalitetne ponude“ – zaključio je ministar Nurković.
Konsultant Vlade Crne Gore Međunarodna finansijska korporacija (IFC), koja je član Grupacije Svjetske banke prezentovala je potencijalnim ponuđačima predmet, parametre i strukturu koncesije, tehničke specifikacije aerodroma, kao i naredne korake u samoj tenderskoj proceduri.

meCrnogorski available languages

Top