>>>
> Marketing i brendiranje > II konferencija o nacionalnom brendiranju

II konferencija o nacionalnom brendiranju

meCrnogorski available languages

II konferencija o nacionalnom brendiranju
Druga konferencija o nacionalnom brendiranju u organizaciji Ministarstva ekonomije, koju je finansijski podržala fondacija Hanns Seidel za Srbiju i za Crnu Goru održala se 21.-23. septermbra 2016. godine u Petrovcu. Konferencija je na jednom mjestu okupila stručnjake iz različitih oblasti iz više država koji su prezenttovali svoja teorijska viđenja i praktična iskustva u uspostavljanju jakog nacionalnog brenda. Na početku Konferencije predstavljena je naučna publikacija sastavljenu od radova prezentovanih na Prvoj konferenciji o nacionalnom brendiranju koja je održana u Kolašinu u februaru 2016. godine.
II Konferencija o nacionalnom brendiranju montenegro brend nacionalni države konferencija o nacionalnom brendiranju crne gore crna gora ministarstvo ekonomije
Generalni direktor Direktorata za razvoj nacionalnog brenda i zaštitu potrošača Jovo Rabrenović izjavio je da na svom euro-atlantskom putu Crna Gora mora izgraditi održiv i pozitivan imidž i u tom cilju razvija modele koji predstavljaju kombinaciju iskustava razvijenih država i osobenosti sopstvenog nacionalanog identiteta.
„Održavanje Druge Konferencije na temu nacionalnog brendiranja je odličan početak kako aktuelizacije ove teme i podizanja svijesti javnosti o značaju koji ovaj proces ima, tako i osnaživanja i učvršćivanja puta na kojem se Crna Gora sada nalazi“
Prema riječima dr Rabrenovića, Konferencija omogućava promociju potencijala koje Crna Gora može iskoristiti kao konkurentske prednosti u procesu izgradnje nacionalnog brenda i pokazuje sistemski pristup izgradnji nacionalnog brenda, kroz primjenu inovativnih strategija brendiranja države.
Rukovodilac Kancelarije Projekta Hanns Seidel Fondacije za Srbiju i za Crnu Goru Lutz Kober kazao je da je Crna Gora od održavanja Prve Konferencije o nacionalnom brendiranju napravila značajan pomak u procesu izgradnje brenda države Crne Gore, čemu svjedoči i znak nacionalnog brenda koji će omogućiti prepoznatljivost i vidljivost države, ali i adekvatno pozicioniranje u inostranstvu. Izjavio je:
„Čestitam na odabiru znaka nacionog brenda. Razvoj nacionalnog brenda i pozicioniranje zemlje u međunarodnim okvirima je dug i zahtjevan proces. Prepoznajemo značaj ovog procesa i naravno, naša kancelarija će nastaviti da podržava ovaj veoma značajan projekat“.
U prvom dijelu Konferencije predstavljen je znak nacionalnog brenda Crne Gore, autora Vladimira Kovača, asistenta na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Kovač je izjavio da znak predstavlja sinergiju istorijskog, kulturnog, prirodnog i ljudskog potencijala Crne Gore.
„Cilj je dovesti vizuelni identitet u kontekst određenog kvaliteta i tako predstaviti sve potencijale jedne zemlje. Jednostavnost ovog znaka i njegova geometrijska svedenost daju širok asortiman mogućnosti njegove upotrebe“
Dodao da je znak nacionalnog brenda poseban samim tim što je u skladu sa nacionalnim simbolima, čime se omogućava lakša prepoznatljivost i prihvatanje znaka u javnosti, ali i zbog modernog i upečatljivog utiska koji ostavlja na posmatrača.
Na konferenciji su predstavljeni i vizuelni identiteti i iskustva drugih zemalja u procesu nacionalnog brendiranja, pa je o znaku nacionalnog brenda Republike SlovačkeGood Idea Slovakia” govorio Generalni direktor u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Slovačke Radomir Bohač. Vizuelni identitet znaka “I Feel Slovenia” predstavila podsekretarka u Odjelu za promociju i komunikacione projekte u Vladi Republike Slovenije Polona Prešeren. Njihovo iskustvo i modeli brendiranja ovih država su od velikog značaja za Crnu Goru.
U nastavku konferencije obrađeni su segmenti koji daju poseban doprinos u procesu razvoja nacionalnog brenda kao što su elemenati vizuelnog identiteta, nacionalna kuhinja i nacionalni brend. To su predavači pokazali na primjerima gastronomske ponude Crne Gore i Slovenije. Takođe bili su obrađeni i uticaji događaja na izgradnju nacionalnog brend, naročito značaj na turizam koji je ostvarila Hrvatska snimanjem serije Igre prijestola (the Game of Thrones). U završnici konferencije govorilo se o brendiranju destinacije u funkciji izgradnje nacionalnog brenda, te brendiranju u video-igrama (gejmingu) koje doprinosi sazrijevanju svijesti, pogotovo kod mlađih naraštaja.

meCrnogorski available languages

Top