>>>
> Magazin > Menadžment > CoVID19 > Korona virus: Crna Gora zatvara granice, restorane, tržne centre …

Korona virus: Crna Gora zatvara granice, restorane, tržne centre …

meCrnogorski available languages

Korona virus: Crna Gora zatvara granice, ugostiteljske objekte, tržne centre …

Crna Gora uvodi nove mjere na zaštiti građana i države od širenja virusa korona. Nakon sjednice Nacionalnog koordinacionog tijela za borbu protiv zaraznih bolesti, saopšteno je da Crna Gora zatvara sve granice za strance i uvodi obaveznu samoizolaciju za crnogorske državljane i strance koji dolaze iz inostranstva.

Nove privremene mjere zaštite građana Crne Gore od korna virusa su:

 • Zabrana granica za sve strance,osim za strance sa stalnim boravkom i one koji koji upravljaju motornim vozilima kojima se vrši prenos roba,
 • Obavezna samoizolacija u porodičnom smještaju za sve crnogorske državljane, kao i za strance sa stalnim ili privremenim boravkom koji dolaze iz inostranstva, u trajanju od 14 dana,
 • Zabrana pružaja ugostiteljskih usluga u hotelima, osim za prijavljene goste,
 • Zatvaranje disko i noćnih klubova,
 • Zatvaranje ugostiteljskih objekata i kafana, kafeterija restorana i barova osim onih koji dostavljaju hranu,
 • Zatvaranje tržnih centara, dječijih igraonica fitnes centara, kazina, kladionica i kockarnica,
 • Ograničenja broja kupaca u odnosu na površinu prodajnih objekata, tako što na deset metara kvadra može da se nalazi samo jedan potrošač. U prodajnom objektu može da boravi do 50 kupaca, a na pijacama do maksimum 100 ljudi.

Kazao je da Vlada Crne Gore iskazuje spremnost da kapacitete svojih luka stavi na raspolaganje državama u regionu, kao izraz razumijevanja, saradnje, otvorenosti i podrške, koja je potrebna svima nama u regionu.

Kazao je da su već uvedena ograničenja i mjere su bile opravdane i da su za to dobili potvdu od građana.

Naglasio je da su sve mjere privremenog karaktera, i da važe narednih 15 dana.

On je rekao da Crna Gora ne zatvara i nikad neće zatvoriti granice za svoje građane.

“Naporotiv, posebna pažnja i briga će se usmjeriti u pravcu zbrinjavanja naših građana, studenata i djece koja su zbog situacije i drugim državama moraju vratiti svijim kućama.”

Simović je dodao da će preduzeti adekvatne mjere prema svima onima koji podižu cijene i da će nadležni to istražiti.

“Molimo svakog pojedinca da poštuje preporuke, pomogne sebi i najbližima a samim tim i cijelom društvu”,  zaključio je Simović.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović, ponovio je da Crna Gora za sada nema registrovanih slučajeva virusa.

Pročitao je nove mjere i naglasio da su obavezujućeg karaktera.

Hrapović je kazao da je situacija sa korona virusom zajednička briga cijelog svijeta.

“Sve mjere koje donosi država mogu dati rezultate samo ako svi pokažemo maksimalnu stopu lične i kolektivne odgovornosti”, poručio je ministar.

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, poručio je da zajedno imamo mogućnost da spriječimo pojavu i širenje virusa u Crnoj Gori.

“Da bi to uspjeli zahtijeva jedan dobar i organizovan odgovor svih nas. Svako od nas da pojedinačno da doprinos tome. Molim sve da poštuju mjere koje smo preporučili”, rekao je Mugoša.

Direktor Uprave policije Veselin Veljović, poručio je da policija ima misiju da brine o bezbjednosti svih građana, te da će odlučno raditi na sankcionisanju svih dogovornih.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić kazala je da od sjutra važi novi režim rada – držanje socijalne distance.

“Na 10 metara kvadratnih može biti jedan kupac i ne može biti više od 50 kupaca istovremeno u objektu bez obzira na njegovu površinu”, poručila je ona.

Dodala je da svi zaposleni u trgovačkim objektima moraju biti obezbijeđeni zaštitnom opremom.

 

Direktor Kliničkog centra, Jevto Eraković, poručio je da je KCCG spreman i da građani ne bi trebalo da strahuju od korona virusa.

“Klinički centar spremno dočekuje eventualnu pojavu virusa. Tvrdimo da ga za sada nema u Crnoj Gori. Postoji profesionalnost, volja i elan svih zaposlenih da se suoče sa potencijalno velikim problemom”, naveo je on.

Sastanku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti prisustvovali su direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, direktor Kliničkog centra Jevto Eraković,  potpredsjednik Vlade Milutin Simović, ministi zdravlja Kenan Hrapović, ekonomije Dragica Sekulić, direktor Uprave policije Veselin Veljović…

Iz Instituta za javno zdravlje (IZJ) ranije su savjetovali građane da ne podliježu dezinformacijama o virusu, ali da ozbiljno shvate situaciju i prate njihove i instrukcije zdravstvenih vlasti.

“Onog trenutka kada se otkrije prvi slučaj korona virusa u Crnoj Gori, javnost će odmah biti informisana”, poručili su iz IZJ.

Posjećamo, Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti donijelo je odluku da se od 16. marta, na najmanje 15 dana, prekine rad u vaspitno-obrazovnim ustanovama, zabranilo je sva javna okupljanja u Crnoj Gori, posjete u bolnicama i zatvorima, i uplovljavanje svih kruzera i jahti.

 

Ranije su supermarketi (14. mart 2020) dobili set uputstava od Vlade Crne Gore i Ministarstva ekonomije o načinu rada u narednom periodu:

 • – Obezbjediti mjesta za dezinfekciju ruku – idealno na kasama na kojima treba da budu postavljeni dispenzori – pumpe sa dezinfekcionim rastvorima na bazi alkohola koncentracije od 60% – 90%. Moguće je koristiti gotova sredstva posebno pravljena za ovu namjenu ili rastvor medicinskog alkohola iste koncentracije.
 • – Radnici u marketima ne treba da dolaze na posao ako imaju simptome respiratorne infekcije ili visoku temperaturu.
 • – U svakodnevnom radu radnici, posebno oni koji dolaze u kontakt sa novcem, treba da pooštre higijenu ruku, te da se strogo pridržavaju mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravlje.
 • – U slučaju da koriste rukavice, treba da imaju dovoljne količine „običnih“ najlonskih rukavica ili rukavica od latexa. Pooštrena higijena ruku se preporučuje i u slučajevima kada se rukavice ne nose.
 • – Nošenje maski na radnom mjestu za radnike u marketima, kao i za druge osobe koje nemaju simptome se trenutno ne preporučuje.
 • – Potrebno je postaviti adekvatne postere – obavještenja o mjerama prevencije, simptomima infekcije kao i obavještenja o mjestima na kojima se ruke mogu dezinfikovati.

 

meCrnogorski available languages

Top