>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Kotor: Investicije u budućnost, čuvanje kulturne baštine, briga o građanima

Kotor: Investicije u budućnost, čuvanje kulturne baštine, briga o građanima

meCrnogorski available languages

Kotor Investicije u budućnost, čuvanje kulturne baštine, briga o građanima

Kotor: Investicije u budućnost, čuvanje kulturne baštine, briga o građanima

„Moja današnja posjeta Kotoru je pokazala tri aspekta odgovorne vlasti: Prvo, investiranje u budućnost, u razvoj, drugo, uspješnu i kvalitetnu valorizaciju kulturne baštine grada Kotora i čitavoga Zaliva i treće, brigu o zdravlju stanovništva i o njegovoj sigurnosti i prosperitetu“ – ocijenio je večeras predsjednik Vlade Duško Marković nakon radne posjete Kotoru.

Rekonstruisani Dom zdravlja
Premijer je obišao Dom zdravlja gdje su upravo završeni rekonstrukcija i opremanje prostora Organizacione cjeline izabranih doktora za odrasle, površine 550 m². Rekonstruisan je i modernizovan kompletan prostor, nabavljena savremena oprema i obezbjeđeni kvalitetniji uslovi kako za rad zaposlenih, tako i za boravak pacijenata.
U okviru investicije kompletan prostor je opremljen novim mobilijarom i medicinskim aparatima. Vrijednost investicije je oko 120.000 €, koja je je obezbijeđena dijelom iz budžeta Fonda za zdravstveno osiguranje, a većim dijelom je obezbijedio Dom zdravlja Kotor, iz sopstvenih sredstava.
Podzemni prolaz – za sigurnost građana i turista
Predsjednik Vlade Duško Marković i predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović otvorili su podzemni prolaz ispod magistralnog puta Kotor – Herceg Novi vrijedan više od 1.600.000 eura. Prolaz je opremljen električnim pokretnim stepenicama i posebnim liftovima za osobe sa invaliditetom.
Ovom investicijom reguliše se pješački saobraćaj, koji je predstavljao problem i onemogućavao kontinuirano odvijanje kolskog i pješačkog saobraćaja u užem gradskom području, posebno u ljetnjim mjesecima kada je zbog dolaska velikog broja kruzera, predmetna lokacija dodatno opterećena turistima sa kruzera koji žele ostvariti bliži kontakt sa Starim gradom i njegovim znamenitostima.
Restauracija zgrade Zatvora u Starom gradu Kotoru
Zadovoljstvo je premijer iskazao obilaskom zgrade Starog zatvora koja se rekonstruiše u kreativni hab sa rezidencijalnim kapacitetima. U ovom prostoru će nakon izvedenih radova i opremanja postojati kapaciteti za boravak umjetnika (jednokrevetni i dvokrevetni apartmani), rad umjetnika (atelje i studio, u zavisnosti od oblasti), organizaciju radionica, seminara i konferencija, kao i kafe bar sa kuhinjom. Dio prostora će biti ustupljen na korišćenje lokalnim umjetnicima i kreativnim preduzetnicima.
Ukupna vrijednost odobrenog projekta je 4.281.675,26 €, a budžet Ministarstva kulture, kao glavnog partnera, iznosi 1.271.336,81€, a nacionalno kofinansiranje iz sopstvenog budžeta 190.700,53 €.

Duško Marković - Kotor investicije - radna posjeta Premijer Marković u Kotoru: Vidio sam tri aspekta odgovorne vlasti – investiranje u budućnost, uspješnu valorizaciju kulturne baštine i brigu o građanima

Otvoren novi hotel „Blue Kotor Bay“ sa pet zvjezdica
Predsjednik Vlade je otvorio i rekonstruisani hotel Blue Kotor Bay koji je nastao na mjestu nekadašnjeg Hotela Vrmac.
Premium rizort i zdravstveni kompleks sa pet zvjezdica u sklopu Instituta „Vrmac“, u vlasništvu je preduzeća „Krolbay“. Investiciono-razvojni fond je finansirao ovaj projekat 7.000.000 €. Kompletna rekonstrukcija objekta urađena je za samo osam mjeseci.
Objekat će raditi tokom cijele godine, a predviđen je kao hotel za starije od 16 godina. Kapacitet hotela je 106 smještajnih jedinica sa 216 ležaja.
Objekat ima spa i wellness, vlastitu plažu i restoran na plaži. Otvaranje zdravstvenog centra se planira na jesen.
Dosta su građani Kotora bili taoci neodgovorne politike
Premijer Duško Marković je zaključio na kraju posjete da su građani Kotora nažalost u prethodnom periodu bili žrtva jedne neodgovorne politike. „Ali danas vidimo da je Kotor grad u kojem se radi, u kojem se ima vizija o budućnosti i koji se razvija. Potvrda tome su i više od 10,5 miliona eura vrijedni objekti – završeni ili u radu – koje sam danas obišao“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković na kraju radne posjete Kotoru.
Kotor: Investicije u budućnost, čuvanje kulturne baštine, briga o građanima

Premijer Marković u Kotoru: Vidio sam tri aspekta odgovorne vlasti – investiranje u budućnost, uspješnu valorizaciju kulturne baštine i brigu o građanima

Premijer Marković u Kotoru: Vidio sam tri aspekta odgovorne vlasti – investiranje u budućnost, uspješnu valorizaciju kulturne baštine i brigu o građanima

meCrnogorski available languages

Top