>>>
> Finansije i investicije > Kreditni rejting Crne Gore 2020 – S&P: B+B – Moody’s: B1 – izgled stabilan

Kreditni rejting Crne Gore 2020 – S&P: B+B – Moody’s: B1 – izgled stabilan

meCrnogorskienEnglish available languages

kreditni rejting Crne Gore 2020 – S&P: B+B – Moody’s: B1 – izgled stabilan

Kreditni rejting Crne Gore 2020 – S&P: B+B – Moody’s: B1 – izgled stabilan

Agencije za kreditni rejting “Standard&Poors” i ”Moody’s” u novim izvještajima potvrdile su ocjene za Crnu Goru sa B+/B, odnosno B1, uz stabilne izglede zemlje.
Analizirajući kretanja u zemlji, analitičari ovih kreditnih agencija pozdravili su put razvoja Crne Gore, procijenivši da će stopa rasta crnogorske ekonomije premašiti njihova očekivanja i da će u 2019. godini iznositi oko  3.8%, dok će potencijalni rast u srednjem roku iznositi 3,5%. Osim toga, u izvještajima se navodi da će uprkos slabijim izgledima rasta evropske ekonomije, koji će uticati i na ublažavanje stope rasta u Crnoj Gori, ekonomski rast ostati snažan i u 2020. godini.
Visoke stope rasta rezultat su snažnog doprinosa sektora turizma u kojem je ostvareno 20% više dolazaka u odnosu na 2018. godinu, kao i rast u sektoru građevinarstva. U izvještajima je pozdravljena realizacija i implementacija niza projekata u energetskom sektoru, uključujući modernizaciju elektrana, zajedno sa proizvodnjom električne energije koja ima sve veći fokus na zaštitu životne sredine i ulaganjima u solarne i vjetro elektrane. Ocijenjeno je da pozicioniranjem Crne Gore kao energetskog čvorišta u regionu, jača se njena konkurentnost i izvozni potencijal.
montenegro crna gora kreditni rejting turizam b1 b+b moodys moody s standard and poors s&p standard&poor's
Pored toga, navedeno je da će se nastavkom značajnih privatnih investicija u turistička odmarališta povećati kapaciteti na jugu i na sjeveru zemlje, što će uticati na viši stepen diverzifikacije i regionalne povezanosti,  na veću potrošnju domaćinstava, i u krajnjem, doprinijeće većem ekonomskom rastu.
Dugoročni potencijal Crne Gore ocijenjen je kao povoljan, uz nastavak značajnog priliva stranih direktnih investicija (SDI), koje su u najvećoj mjeri zastupljene u turističkom i energetskom sektoru. Kako je ocijenjeno u izvještajima priliv SDI iznosiće oko 10% BDP-a godišnje. Dodatno, kreditni potencijal Crne Gore, kako se dalje navodi, ojačan je i perspektivom pristupanja naše zemlje Evropskoj uniji koju prati snaženje institucija.
U svijetlu implementacije strukturnih reformi čije je sprovođenje neophodno kako bi Crna Gora postala članica EU, pozdravljeni su napori Vlade u sprovođenju velikog broja mjera. U skladu sa tim, u izvještajima je akcenat stavljen na mjere u čijem je fokusu suzbijanje sive ekonomije poput elektronskog oporezivanja i poboljšane naplate prihoda.
Pored navedenog, glavni rizici u narednom periodu, koji su prepoznati od strane obje rejting agencije, dominantno su vezani za dalju izgradnju preostalih dionica projekta autoputa i eventualnih efekata na fiskalnu poziciju zemlje.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top