>>>
> Ekonomija Crna Gora > Kuća meda dobija proizvodnu liniju za pakovanje meda

Kuća meda dobija proizvodnu liniju za pakovanje meda

meCrnogorski available languages

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja mr Milutin Simović i izvršni direktor kompanije Agrotec, jedne od najvećih evropskih trgovinskih kompanija za poljoprivrednu opremu, gospodin Marco Girelli, potpisali su Ugovor o nabavci automatske linije za punjenje meda, koja će biti instalirana u Kući meda, u Danilovradu.

Nabavka nove opreme nastavak je zajedničkih, kontinuiranih i partnerskih aktivnosti Vlade i pčelara, odnosno Ministarstva poljoprivrede i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, u cilju stvaranja uslova za unapređenje sektora pčelarstva, snaženje agrobiznisa u ovoj oblasti i brendiranja kvalitetnog crnogorskog meda.

Ugovorom je predviđena nabavka kompletne automatske linije za pakovanje meda. Istim ugovorom predviđena je nabavka prateće opreme za skladištenje, homogenizaciju i dekristalizaciju meda, kao i oprema za pranje i sterilizaciju ambalaže i ostali pribor neophodan za proces pakovanja meda. Nabavka opreme realizuje se u okviru MIDAS programa. Vrijednost ugovora je 86,3 hiljade eura, a rokom isporuke opreme šest sedmcia od dana potpisivanja.

Ukoliko sve bude teklo po planu, oprema bi trebalo da bude isporučena u Kuću meda početkom januara 2019 godine. Instaliranjem linije za pakovanje meda u Kući meda biće zaokružen proces planiranih prerađivačko – proizvodnih sistema. Kvalitetan crnogorski med, upakovan na jedinstven način, u moderno dizajniranoj ambalaži, biće kao prepoznatljiv crnogorski proizod ponuđen potrošačima širom Crne Gore i turistima, a vjerujemo da će se naći i na tržištima van zemlje.

Podsjećamo da je u istom partnerstvu, u prethodnom periodu nabavljena oprema za sterilizaciju i preradu voska, oprema za proizvodnju invertnog sirupa i linija za proizvodnju pogača, koje su značajno doprinijele podizanju kvaliteta pčelarenja i unapređenju pčelarstva u Crnoj Gori.

Paralelno sa nabavkom opreme za pakovanje meda, Ministarstvo u saradnji sa Savezom pčelarskih organizacija razvija proceduru za otkup i pakovanje meda koja će definisati uslove pod kojima će budući kooperanti moći da pakuju i plasiraju svoj med upakovan u Kući meda. Svakako, puna valorizacija cijelog projekta je veliki izazov koji zahtjeva da se sa pažnjom i stručnošću pristupi svim fazama posla, kako bi svi, posebno pčelari i potrošači, imali očekivane benefite, a sektor pčelarstva dalju perspektivu.

meCrnogorski available languages

Top