>>>
> Ekonomija Crna Gora > Kupujmo domaće: U cg. marketima 3000 domaćih proizvoda

Kupujmo domaće: U cg. marketima 3000 domaćih proizvoda

meCrnogorski available languages

Učešćem u projektu “Kupujmo domaće” proizvođači nemaju dodatnih troškova. Naprotiv, ostvariće brojne benefite kao što su: bolja promocija i prepoznatljivost, unaprijeđen plasman, sticanje lojalnosti kupaca u dugom roku. Sve troškove projekta snosi Vlada i Privredna komora u ukupnom iznosu od 115.000 eura, odnosno ministarstava ekonomije i poljoprivrede pod 50.000 i Privredna komora 15.000 eura, dok su trgovinski lanci ustupili svoj prostor u marketima, na čemu smo im veoma zahvalni, kazao je u intervjuu generalni direktor za investicije, razvoj malih i srednjh preduzeća i upravljanje EU fondovima u Ministarstvu ekonomije Radosav Babić, zadužen i za program “Kupujmo domaće”.

Da li ste se već susreli sa ovim znakom? #kupujmodomaće
On je naveo da “Kupujmo domaće” nije akcija, već dugoročno opredjeljenje Vlade i Privredne komore, kojim žele ukazati na važnost kupovine domaćih proizvoda i uticaj na crnogorsku ekonomiju. U crnogorskim marketima sada ima više od 3.000 domaćih proizvoda, a najtraženiji su mliječni i suhomesnati proizvodi, jaja, med, masline i maslinovo ulje, vina i alkoholna pića.
Po određenim procjenama, za svaki proizvod koji se kupi, a proizveden je u Crnoj Gori, našoj ekonomiji ostaje izmedju 80 i 85% iznosa. Upravo taj novac utiče na veće plate, povećanje kupovne moći i povećanje životnog standarda građana. Međutim, najveći problemi domaćih proizvođača jesu ograničeni kapaciteti proizvodnje, nemogućnost kontinuirane isporuke i potrebne količine, nedovoljno razvijena marketing funkcija. Mi ne možemo uticati na to koji proizvodi će se naći na policama marketa, ali smo u intenzivnoj komunikaciji sa trgovinskim lancima i zajedno radimo na stvaranju prostora za manje proizvođače, kazao je Babić.
Istraživanje Privredne komore pokazalo je da je nedostatak novca za promociju jedan od većih problema domaćih proizvođača, zbog čega je i pokrenut program. Ovo je samo prva faza koja obuhvata marketinšku kampanju i označavanje domaćih proizvoda u cilju njihove bolje vidljivosti.
Jako je važno napomenuti da ovaj projekat nije samo reklamni, već ćemo kroz naredne dvije faze realizovati i set edukacija i savjetodavne podrške za proizvođače, a sve u cilju unaprjeđenja znanja i marketinške funkcije. Istovremeno, podstaknućemo proizvođače da apliciraju i koriste dostupne programe podrške biznisu. Dodatno, u narednom periodu imamo u planu da kroz direktnu komunikaciju sa proizvođačima identifikujemo koje su to glavne barijere u proizvodnji i plasmanu i da u skladu sa tim kreiramo nove programe podrške, naveo je Babić.
Cilj programa je afirmacija domaće privrede i unapređenje pozicioniranosti crnogorskih proizvoda na domaćem tržištu, što treba da doprinese razvoju domaće proizvodnje, novim investicijama, otvaranju novih radnih mjesta, rastu broja preduzeća, smanjenju uvoza, ekonomskom i društvenom razvoju Crne Gore.
Prve efekte, koji se odnose na kupovinu domaćih proj izvoda od strane građana, očekujemo već krajem ovog mjeseca. Naša praksa i ubuduće će biti da na mjesečnom nivou imamo presjeke stanja o prometu domaćih proizvoda, o čemu ćemo obavještavati i javnost, naveo je Babić.
Uvezuju i hotele sa proizvođačima
Naredna faza programa, koja se već priprema, je povezivanje turističke privrede i domaćih proizvođača, kako bi domaća hrana ovog ljeta bila prisutnija i hotelima i restoranima. Ovo posebno imajući u vidu da crnogorski turizam iz godine u godinu raste i predstavlja tzv. nevidljivi izvoz i da se sa njim razvijaju i druge privredne grane, naveo je Babić.

meCrnogorski available languages

Top