>>>
> Biznis > Lekcije od dobro kapitalizovanih startap-ova koji su propali

Lekcije od dobro kapitalizovanih startap-ova koji su propali

meCrnogorskienEnglish available languages

Ossic je bila start-ap kompanija koja je pravila trodimenzionalne slušalice za aplikacije virtuelne realnosti. Ova kompanije je imala izvrstan početak, početna kapitalizacija je bila grupno finansirana sa 3,2 miliona dolara, ali je propala. Ossic je samo jedna od brojnih priča novoosnovanih tehnoloških kompanija koje su uspješno finansirane, ali su na kraju propale.

Možemo im se diviti što su imali polovičan uspjeh, makar na početku. Mogu se nakon neuspješnih projekata naučiti tri lekcije:

1. Ako projekat nema vanjsko finansiranje i firma koja ga vodi dovoljno iskustva, može biti neuspješan

Grupno finansiranje (tzv. crowdfunding) projekata može na početku da donese poprilično puno novca. Međutim, iako inicijalna kapitalizacija može biti dobra, projekat i dalje mora da privuče korporativne investitore kako bi se nadao nekom uspjehu.

2. Obećavajuća tehnologija koja još uvjek ne postoji je osuđena na neuspjeh!

Zabavno je govoriti o futurologiji i špekulisati o tehnologiji budućnosti. Ljudima koji su vični su u stanju napraviti prototipove koje mogu da izvrše spektakularne stvari. Međutim, uvođenje tehnologije širokoj narodnoj masi u određenom vremenskom okviru predstavlja pravu poteškoću.

3. Neplaniranje cijelog troška ugrožava projekat

Više poručivanje određenog projekta predstavlja novo ulaganje u poslovni ciklus. Ukoliko se ne izvrši pravilno, od izuzetne je važnosti izvršiti balansirajuću radnju koji neće staviti u nepovoljan položaj tok novca. Čak i u dobu crowdfunding-a , gdje su kompanijama legle na ruke milioni dolara, niko ne može sa sigurnošću da zna koliko će iznositi krajnji trošak izlaska novog projekta na tržište.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top