>>>
> Magazin > Eko&urbano > Leuvarden i Valeta – Evropske prijestonice kulture 2018

Leuvarden i Valeta – Evropske prijestonice kulture 2018

meCrnogorskienEnglish available languages

U 2018. godini, Leuvarden (Frizija, Holandija) i Valteta (Malta) zajednički drže titulu Evropske prijestonice kulture. Otvaranje događaja dešava se u Valeti između 14. i 20 januara širom grada, inspirisanih malteškom feštom. U Leuvardenu proslave počinju krajem januara sa umjetničkim instalacijama i izvedbama profesionalnih i amaterskih umjetnika širom grada. Vratamuzeja u Friziji su otvorena za posjetioce.

Evropski komesar Navracsics je izjavio:

“Evropske prijestonice kulture pomažu u zbližavanju zajednica putem kulture sa dugoročnim pogodnostima za gradove, njihove građane i privredu. 2018. godine biće posebna jer je proglašena godinom evropskog kulturnog nasledstva. Obadvije prijestonice kulture su uvrstile brojne programe za promociju kulturnog nasljedstva.”

Info

Evropska prijestonica kulture prvobitno je bila pokrenuta od strane grčkog ministra kulture Meline Merkuri 1985. godine i postala je jedna od najvećih kulturnih inicijativa u Evropi. Gradovi se biraju na osnovu njihovih kulturnih programa koji moraju uključiti evropske dimenzije, promovisati uključenost građana i doprinijeti dugoročnom razvoju grada i okoline.Takođe predstavlja izvanrednu priliku da grad kreira svoj imidž, postavi se na karti svijeta, privuče još turista i kulturno se razvije.

Izvori:

meCrnogorskienEnglish available languages

Top