>>>
> Magazin > Eko&urbano > Lipska pećina

Lipska pećina

meCrnogorski available languages

Lipska pećina, koja se nalazi u blizini Cetinja, otvorena je u za posjetioce od 17. maja 2021.

“Iako je naše preduzeće u potpunosti bilo zatvoreno od oktobra prošle godine, naš entuzijazam u susret novoj sezoni ne izostaje”, kazali su iz turističkog preduzeća Lipska pećina.

Oni su naveli da će, kao i prethodnih godina, u ponudi imati dvije ture.

“Pećinska tura obuhvata vožnju vozićem od parkinga do pećine i nazad i pješački obilazak uređenog dijela pećine u pratnji obučenih vodiča u ukupnom trajanju od sat. Avanturistička priča, pored osnovne ture, obuhvata i dio pećinskih kanala koji se nalaze van uređene staze. Ona je, kao i do sada, dostupna samo uz prethodnu rezervaciju”, rekli su iz preduzeća.

Lipska pećina je prirodni spomenik kulturnog i istorijskog nasljeđa Cetinja.

Formirala se i dalje razvijala milionima godina u mraku i tišini i strpljenjem svojstvenim pećinama kreirala ambijent koji se odlikuje bogatstvom raznovrsnih pećinskih ukrasa, dvorana i kanala.

Otkrivena prije oko 200 godina, svojim nepresušnim izvorima vode uticala je na razvoj kulture među lokalnim stanovništvom, a interesovanjem i angažmanom Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole dobija i istorijsku dimenziju.

Lipska pećina otvorena je za posjetioce u julu 2015. godine.

lipska pećina lipa cave montenegro cetinje

Lipska pećina je jedan od najvećih speleoloških objekata u našoj zemlji sa sistemom od 2,5 km kanala, dvorana i galerija koje je čine nezaobilaznom atrakcijom koju morate posjetiti na turi Crnom Gorom. Ljepotu Lipske pećine su prepoznale i divile joj se znamenite istorijske ličnosti, među kojima i dinastija Petrović. O postojanju Lipske pećine znalo se i prije Njegoševog vremena, a ekspedicije su organizovane čak i tada. Brojni renomirani istraživači iz 19. vijeka su ostavili zapise o Lipskoj pećini i bogatstvu njenih raznovrsnih ukrasa, a istraživanja se nastavljaju i danas.

lipska pećina
lipska pećina

U Lipskoj pećini priroda je izvajala jedinstvene forme pećinskih ukrasa (stalagmita i stalaktita) koji ostavljaju neponovljiv utisak na posjetioce. Lipska pećina je zaštićeno prirodno dobro ali i jedinstvena prirodna atrakcija koju ne smijete zaobići na putovanju Crnom Gorom.

21-DSCF0790
Lipa-cave-place-to-see-in-Cetinje-Montenegro-02-DSCF0131 lipska pećina
Lipa-cave-place-to-see-in-Cetinje-Montenegro-03-DSCF0214

Lipska pećina je otvorena za posjete 2015. godine i od tada nudi nezaboravne ture uz pratnju obučenih vodiča koji svojom ljubaznošću i predanošću upotpunjuju doživljaj. Do Lipske pećine se lako dolazi. Nalazi se na 33 km udaljenosti od Budve, 35 km od Podgorice i 5 km od Cetinja. Savremena rasvjeta i uređene staze čine je bezbjednom i pristupačnom. Lipska pećina je očuvana u skladu sa visokim standardima zaštite životne sredine i uređena u skladu sa najnovijim međunarodnim standardima za valorizaciju speleoloških objekata. Samo godinu dana nakon otvaranja, sajtovi poput Montenegro TravelTrip AdvisorLonely Planet i mnogi drugi, preporučuju Lipsku pećinu kao jednu od najboljih atrakcija za posjetiti u Crnoj Gori.

Lipa-cave-place-to-see-in-Cetinje-Montenegro-04-DSCF0245
01-DSCF0090
05-DSCF0307
07-DSCF0372
10-DSCF0434

meCrnogorski available languages

Top