>>>
> Finansije i investicije > Litvanija u potpunosti prešla na euro

Litvanija u potpunosti prešla na euro

meCrnogorskienEnglish available languages

Euro je postao jedino zvanično sredstvo plaćanja u Litvaniji nakon dvije nedjelje tokom koje su se transakcije mogle obavljati dvovalutno. Prelazak sa lita na euro je uslijedio nakon višemjesečnih priprema litvanskih vlasti uz pomoć Eurosistema i Evropske komisije.

Yves Mersch, član upravnog odbora ECB-a izjavio je: “Uspješni prelazak na euro u Litvaniji je rezultat saradnje brojnih strana na državnom i nivou EU. To nije samo veliki logistički uspjeh, već i značajan kamen-temeljac za Litvaniju kojim se jačaju veze sa partnerima iz EU, te naznačava dalju privlačnost eura kao valute.”

Početni novac u opticaju u Litvaniji iznosi 132 miliona eura u novčanicama i 370 miliona u kovanicama. On se distribuira putem poslovnica Litvanske centralne banke, mreže bankomata, komercijalnih banaka, kreditnih institucija i poslovnica pošte. Prije prelaska na euro, distribuirano je oko 900.000 prvih kompleta litvanskog eura, u vrijednosti po 11,59 €.

ECB i Litvanska centralna banka sproveli su kampanju kako bi informisali ljude o dizajnu i sigurnosnim svojstvima novčanica eura. Istraživanje koje je sprovela ECB u decembru 2014. godine pokazalo je da je 76% Litvanaca bilo spremno na promjenu na euro.

Litvanska centralna banka mijenjaće novčanice i kovanice lita na neodređeno vrijeme bez naknade po zvaničnom kursu 1 EUR za 3,4528 LTL. Izvan Litvanije, centralne banke država članica mijenjaće novčanice lita po zvaničnom kursu bez naknade do 28. februara 2015. godine. Iznos koji svaka stranka može da promijeni iznosi 1000 eura dnevno.

Izvor: ECB

meCrnogorskienEnglish available languages

Top