>>>
> Biznis > Lokdaun ne bi izdržalo 95% preduzeća, poručuje UPCG

Lokdaun ne bi izdržalo 95% preduzeća, poručuje UPCG

meCrnogorski available languages

Lokdaun ne bi izdržalo 95% preduzeća, poručuje UPCG

Lokdaun ne bi izdržalo 95% preduzeća, poručuje UPCG

Novi lokadun ne bi moglo da izdrži 90 do 95 odsto crnogorskih predzeća, saopštio je danas predsjednik Unije poslodavaca Predrag Mitrović, na predstavljanju izvještaja UPCG ,,Odgovor na krizu kovid-19: izazovi, potrebe i očekivanja crnogorskih preduzeća”. Izvještaj sadrži rezultate novog istraživanja o uticaju pandemije na poslovanje preduzeća.

“Ovo istraživanje je pokazalo ranjivost crnogorske privrede koja ne bi mogla da izdrži novi lokdaun. To se odnosi prije svega na mala i srednja preduzeća i na preduzetnike. Manje više oko 90 – 95 odsto preduzeća ne bi moglo da izdrži novi lokdaun”, kazao je Mitrović.

On je naveo da je ekonomska aktivnost svedena na veoma nizak nivo i bilježi pad, i naglasio da turistička sezona mora biti znatno bolja nego lani.

“Ukoliko rezulati turističke sezone ne budu najmanje 70 odsto u porastu to će biti situacija koja će dodatno zabrinjavati i može se očekivati i ozbiljniji i veći broj otkaza zaposlenima”, upozorio je Mitrović.

Prema njegovim riječima, istraživanje je pokazalo da su predzeća na neki način opstala i da će moći da se dosrže još nekoliko mjeseci.

“Ukoliko Vlada ne uspije da sa većim intezitetom pomogne preduzeća, ona će biti prinuđena ili da se zatvaraju ili da iz nužde zatvaraju radna mjesta. T oje nešto što je već viđeno i mi smo i u dosadašnjim istraživanjima upozoravali na ovaj trend, ali nažalost nijesmo se baš najbolje čuli. I prošla i ova Vlada su se zaista trudile i radile vjerovatno najviše što su mogle da uradi ali to nije bilo dovoljno i to se pokazalo kao činjenica”, kazao je Mitrović.

On je ukazao da je privrednicima i dalje jako otežan pristup kreditima.

Digitalna Evropa: finansiranje digitalne transformacije EU investira u digitalnu infrastrukturu Crne Gore digital-eu-budget-it-businesses-horizon-programme-long-term-budget lokdaun lockdown

“Kreditna podrška će biti neophodna, a bankari koji su članovi UPCG kao bankarsko udruženje, često pominju da imaju problem sa Centralnom bankom. Dakle to je jedan od niza problema koje treba rješavati , ali mi se čini da je to jedno čvorište koje treba hitno rješavati kako bi predzeća mogla dobiti ne samo pomoć od Vlade već ukupno od čitavog sistema”, rekao je Mitrović.

On je istakao da poslodavci traže odlaganje PDV-a i smanjenje poreza i doprinosa na zarade.

“Smanjenje poreza i doprinosa je jedna veoma važna karika i ploluga u ovom trenutku koja nam je neophodna. I smatram da ćemo se dogovoriti na nivou socijalnih partnera i socijalnog dijaloga da u nakraćem roku rješavamo ove probleme”, saopštio je Mitrović.

Istraživanje je pokazalo da 90 odsto preduzeća bilježi pad prihoda četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti period 2019. godine.

Tek mali udio udio predzeća od devet odsto navodi da nije došlo do promjena , dok je dodatnih dva odsto prijavilo rast prihoda. Prosječni pad prihoda za sva anketirana predzeća iznosio je 47 odsto.

Čak 78 odsto preduzeća je ocijenilo da će im trebati dodatne mjere ekonomske podrške kako bi obezbijedili održivost poslovanja tokom krize.

I pored velikog nezadovoljstva Vladinom podrškom na koje je ukazalo 70 odsto preduzeća, subvencije za zarade bile su najtraženija vrsta pomoći.

Istraživanje je uz tehničku podršku Međunarodne organizacije rada sprovedeno na uzorku od 312 preduzeća u četvrtom kvartalu prošle godine

meCrnogorski available languages

Top