>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Mamografija – projekat Ministarstva nauke o dijagnostičkoj radiologiji

Mamografija – projekat Ministarstva nauke o dijagnostičkoj radiologiji

meCrnogorski available languages

Mamografija – projekat Ministarstva nauke o dijagnostičkoj radiologiji

Počela petodnevna radionica na temu mamografije kroz projekat „Primjena najboljih praksi za kvalitet i bezbjednost u dijagnostičkoj radiologiji“

U Podgorici u hotelu „Centre Ville“, uz podršku Ministarstva nauke, a u organizaciji Kliničkog centra Crne Gore i Međunarodne agencije za atomsku energiju, počela petodnevna Radionica o osiguranju kvaliteta i dozimetriji u oblasti mamografije i digitalne tomosinteze dojki.
Radionica se održava u okviru planiranih aktivnosti na Regionalnom projektu RER6038 „Primjena najboljih praksi za kvalitet i bezbjednost u dijagnostičkoj radiologiji“ koji se realizuje u tekućem projektnom ciklusu 2020 – 2021. godina, a uz učešće dvadesetak predstavnika iz petnaest zemalja članica Međunarodne agencije za atomsku energiju.
Tokom pet dana rada, učesnici će od eksperata IAEA, ali i specijalista radiologije u Kliničkom centru Crne Gore, imati priliku da čuju najnovije informacije vezane za teme kliničkog aspekta mamografije, informacije o samom procesu mamografije, osnovnim principima tomosinteze, specifikaciji opreme i procesu nabavki, obezbjeđenju kontrole kvaliteta u mamografiji, kompjuterskoj analizi kontrole kvaliteta i mjerenjima u dozimetriji, naprednim tehnologijama za imidžing dojki, nefizičke aspekte kontrole i osiguranja kvaliteta, vještačkoj inteligenciji i mamografiji, a biće u prilici i da realizuju praktičan rad po grupama u Kliničkom centru Crne Gore.
U ime Kliničkog centra Crne Gore, u uvodnom dijelu, učesnicima su se obratili prof. dr Filip Vukmirović, direktor Klinike za patologiju i direktor Centra za nauku (CEZANA), kao i dr sci Sonja Ivanović, medicinski fizičar u svojstvu direktorke Kursa i rukovodioca projekta RER6038, u ime Crne Gore, dok je u ime Ministarstva nauke-nacionalne kontakt institucije za saradnju sa IAEA, učesnike pozdravila mr Smilja Kažić Vujačić koja je u svojoj prezentaciji predstavila aktivnosti Crne Gore u saradnji sa IAEA, sa posebnim fokusom na regionalni projekat uspostavljanja Međunarodnog instituta za održive tehnologije jugoistočne Evrope (SEEIIST).
izvor: gov me Mamografija Počela petodnevna radionica na temu mamografije kroz projekat „Primjena najboljih praksi za kvalitet i bezbjednost u dijagnostičkoj radiologiji“

meCrnogorski available languages

Top