>>>
> Ekonomija Crna Gora > Marine se otvaraju, moguće iskrcavanje, cg. pomorci mogu u luke EU

Marine se otvaraju, moguće iskrcavanje, cg. pomorci mogu u luke EU

meCrnogorski available languages

Marine se otvaraju, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU

Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti danas je na sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, dalo saglasnost na izmjene naredbi Ministarstva zdravlja kako bi bilo omogućeno otvaranje naših marina uz poštovanje mjere samoizolacije, te ukrcavanje ili iskrcavanje pomoraca u crnogorskim lukama.
Samoizolacija stranog plovnog objekta, sa posadom podrazumijeva vez u luci u trajanju 28 dana, uz preduzimanje mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora od strane nadležne zdravstvene ustanove, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore, a na osnovu rješenja zdravstveno sanitarne inspekcije.
Zakupac ili koncesionar luke nautičkog turizma – marine i trgovačke luke otvorene za međunarodni saobraćaj, Bar, Budva, Kotor, Luka Kumbor – Portonovi i Tivat (Gat I i Gat II) kojoj je odobren prihvat stranih plovnih objekata u samoizolaciju, obavezan je da preduzima mjere za sprečavanje unošenja u zemlju, suzbijanje i sprečavanje prenošenja novog koronavirusa, na osnovu preporuka Instituta za javno zdravlje Crne Gore.
Promet robe za potrebe Crne Gore kao i za tranzit,ostaje nesmetan, uz posebne mjere zdravstveno-sanitarnog nadzora, a tranzit stranih pomoraca vrši se uz preduzimanje posebnih mjera zdravstveno-sanitarnog nadzora, u skladu sa preporukama Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Sjednica Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti (23.04.2020) Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje, cg. pomorci mogu u luke EU

Analizirajući efekte prekjučerašnjeg ublažavanja pojedinih mjera Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je ocijenilo da je određeni nivo opuštanja građana nakon stroge restrikcije očekivan, ali upozorava da opasnost nije prošla i da je neophodno striktno pridržavanje svih važećih privremenih mjera, a prije svega mjere o fizičkoj distanci.
Ocijenjeno je da posebnu opasnost, nakon relaksacije pojedinih mjera, predstavlja činjenica da je primjećeno više kontakata mlađih i sredovječnih građana sa starim osobama što predstavlja veliku opasnost prvenstveno po starije građane. NKT apeluje na izbjegavanje fizičkog kontakta, naročito sa starim osobama koje su najranjiviji segment populacije.
Izuzetno visok epidemiološki rizik, ocijenjeno je, predstavljaju uočeni kontakti djece i njihovo grupisanje zbog igre ili drugih razloga. Apelujemo na roditelje i staratelje da međusobne kontakte djece svedu na najmanju mjeru.
Nacionalno koordinaciono tijelo preporučuje svim građanima da u svakoj prilici nose zaštitne maske – bilo kupljene, bilo one kućne izrade ili da, u nedostatku maski, pokriju usta i nos maramom ili šalom jer se na taj način bitno umanjuje rizik od širenja infekcije novim koronavirusom.
Tražimo razumijevanje i partnerstvo kao i u danima izuzetno restriktivnih mjera. To je naša zajednička odgovornost jer opasnost još nije prošla.
U slučaju eventualnog masovnog nepoštovanja preventivnih mjera, pogotovo mjere o fizičkoj distanci, NKT će, u cilju zaštite zdravlja i životâ građana, razmotriti pooštravanje mjera.
Nacionalno koordinaciono tijelo je donijelo odluku da redovnim konferencijama za medije, radnim danima u 17:00 sati, od sjutra (24. aprila 2020.) mogu da prisustvuju novinari.
Uz zahvalnost medijima na visokoj profesionalnosti i odgovornosti i na razumijevanju i prihvatanju dosadašnjeg on-line postavljanja pitanja uslovljenog ranijim nivoom epidemiološkog rizika Nacionalno koordinaciono tijelo odlučilo je da omogući uobičajeni rad novinara uvjereno da pravo medija da neometano i direktno postavljaju pitanja predstavlja jednu od ključnih sloboda svakog društva čijoj se restrikciji smije pribjegavati samo izuzetno i u što kraćem razdoblju.

Plan organizovanog prihvata i upravljanja stranim plovnim objektima i njihovim posadama

Postupajući po naredbi NKT o mogućnosti prihvata i upravljanja stranim plovnim objektima i njihovim posadama u lukama Crne Gore i Naredbi o omogućavanju iskrcaja, ukrcaja i tranzita stranim pomorcima, Ministarstvo saobraćaja i pomorstva Crne Gore, donijelo je Plan organizovanog prihvata i upravljanja stranim plovnim objektima i njihovim posadama u lukama Crne Gore i omogućavanju iskrcaja, ukrcaja i tranzita stranim pomorcima. Tekst možete pročitati ovdje:

Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva, Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu je u saradnji sa Ministarstvom vanjskih poslova i ambasadama Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Federalnoj Republici Njemačkoj i Kraljevini Holandiji, 22.04.2020 godine obezbijedio organizovani transport crnogorskih pomoraca od graničnog prelaza Karasovići, preko Neuma, Ploča (Autoput A1) do aerodroma u Zagrebu. Takođe, obezbijeđen je i međunarodni transfer u vazdušnom saobraćaju na frankfurtskom aerodromu za povezane letove prema krajnjim destinacijama ukrcajnih luka.
Važno je napomenuti da je ovom odobrenju, korišćenja transportnih koridora za ukrcaj crnogorskih pomoraca, predhodila intenzivna komunikacija Ministarstva saobraćaja i pomorstva sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Transportnoj zajednici koju čine zemlje EU i šest zemalja Zapadnog Balkana. Izuzetan doprinos u realizaciji zajedničkog cilja, nesmetanog odlaska i povratka naših pomoraca sa brodova, dao je i crnogorski Samostalni sindikat radnika u pomorkom brodarstvu i transportu Crne Gore ( Independent Union of Workers in Maritime shipping Trade and Transport – IUWMST MONTENEGRO), jedan od osnivača i stalnih članova Evropskog udruženja transportnih radnika (ETF), koji se nakon inicijative Ministarstva saobracaja i pomorstva direktno obratio ovoj evropskoj instituciji i obezbijedio njenu podršku u Evropskoj komisiji.
Obzirom na i dalje postojeća ograničenja na graničnim prelazima i kretanju u zemljama Evropske Unije prouzrokovanim COVID 19 pandemijom, za svaki budući ukrcaj potrebno je obratiti se Ministarstvu saobracaja i pomorstva, nakon čega će Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu u saradnji sa Ministarstvom vanjskih  poslova obezbijediti nesmetan prolaz crnogorskih Pomoraca do ukrcajne luke.
Izvor: Vlada CG, MSP

Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU – Crna Gora NKT koronavirus Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU – Crna Gora NKT koronavirus Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU – Crna Gora NKT koronavirus Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU – Crna Gora NKT koronavirus Otvaraju se marine, moguće ukrcavanje i iskrcavanje posade, Obezbijeđen ukrcaj crnogorskih pomorica u luke zemalja EU – Crna Gora NKT koronavirus

 

meCrnogorski available languages

Top