>>>
> Ekonomija Crna Gora > Međuvladina konferencija CG-EU: Otvorena poglavlja 1 i 22, zatvoreno poglavlje 30

Međuvladina konferencija CG-EU: Otvorena poglavlja 1 i 22, zatvoreno poglavlje 30

meCrnogorskienEnglish available languages

Na Međuvladinoj konferenciji u Luksemburgu, Crna Gora je otvorila dva nova pregovaračka poglavlja, Poglavlje 1 – Slobodno kretanje roba i 22 – Regionalna politika i koordinacija strukturnih instrumenata, i privremeno zatvorila poglavlje 30 – Vanjski odnosi.

Predsjedavajuća delegacijom Savjeta EU, ministarka evropskih poslova Malte Elena Dali pozdravila je dobar napredak Crne Gore u sprovođenju ključnih reformi i ispunjavanju uslova za članstvo u Uniji. Ocijenila je da je ovaj značajan uspjeh Crne Gore signal čitavom regionu Zapadnog Balkana da EU ostaje posvećena procesu proširenja, u skladu sa zaslugama pojedinačnih zemalja kandidata.

Predstavnik Evropske komisije, generalni direktor za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Kristijan Danijelson pohvalio je napredak Crne Gore u oblasti vladavine prava i pozvao na nastavak dobre dinamike reformskih procesa na planu evropskih integracija. Pozdravio je konstuktivnu ulogu Crne Gore u oblasti regionalne saradnji i podršku koju Crna Gora pruža ostalim zemljama regiona u procesu pridruživanja EU.

Osmi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje održan je ranije danas u Luksemburgu, kojim je predsjedavao ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović. Delegaciju EU je, u ime visoke predstavnice EU Federike Mogerini, predvodila ministarka za evropska pitanja Malte Elena Dali, dok je u ime Evropske komisije sastanak vodio generalni direktor za susjedstvo i politiku proširenja u EK Kristijan Danijelson.

Izvor: Vlada CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Top