>>>
> Finansije i investicije > MEk: projekat Energy Wood II – beskamatno kreditiranje

MEk: projekat Energy Wood II – beskamatno kreditiranje

meCrnogorski available languages

Ministarstvo ekonomije Crne Gore počinje implementaciju programa Energy Wood II, koji predviđa obezbjeđenje beskamatnih kredita za domaćinstva za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase (pelet i briket). U okviru programa Energy Wood II građani imaju mogućnost da apliciraju za beskamatne kredite u iznosu do 3.500 €, sa periodom otplate do pet godina, za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje, tj. peći i kotlova, na moderne oblike biomase (pelet i briket). Zainteresovani građani za predmetne kredite mogu aplicirati u sledećih pet banaka koje su partneri na programu: Atlas banka, Hipotekarna banka, Hipo Alpe Adria banka, NLB Montenegrobanka i Prva banka.
Građani će dobiti priliku da pod povoljnim uslovima, zamijene stare sisteme grijanja modernim efikasnim tehnologijama, koje imaju manje operativne troškove i značajno manji negativan uticaj na životnu sredinu. Kompanije koje su stekle status kvalifikovanog distributera/instalatera i koje će biti zadužene za prodaju, ugradnju, puštanje u rad i održavanje sistema za grijanje (peći i kotlova), koji su odobreni u okviru programa Energy Wood II, su: Deniko (Podgorica), Elektrovod (Podgorica), Ening (Nikšić), Home systems (Podgorica), konzorcijum Tedeko solar energy i Mazor (Tivat), M-energo inženjering (Podgorica), konzorcijum Matino company i Grijanje (Bijelo Polje), Mikromont (Bijelo Polje), Plam inženjering (Podgorica) i Veneta plamen (Podgorica).
Ministarstvo ekonomije je od Vlade Kraljevine Norveške dobilo grant u iznosu od oko 240.000 eura, za realizaciju ovog programa. Pored obezbjeđivanja povoljnih beskamatnih kredita za građane za ugradnju sistema za grijanje na moderne oblike biomase, ciljevi programa Energy Wood II su: postizanje ekonomskih i energetskih ušteda kroz uvođenje visokoefikasnih tehnologija, doprinos smanjenju emisija štetnih gasova kroz korišćenje energenata koji imaju manje štetan uticaj na životnu sredinu, stvaranje tržišta za veću upotrebu sistema za grijanje na moderne oblike biomase. Na stranici Direktorata za energetsku efikasnost Ministarstva finansija energetska-efikasnost.me, zainteresovani građani mogu pronaći detaljne informacije o samom programu, kao i informacije o proizvodima, koju su ponuđeni u okviru programa.

meCrnogorski available languages

Top