>>>
> Ekonomija Crna Gora > MF CG: Bilten za III kvartal 2015. godine

MF CG: Bilten za III kvartal 2015. godine

meCrnogorskienEnglish available languages

Ministarstvo finansija Crne Gore objavilo je XXXVI bilten, koji se odnosi na treći kvartal (jul-septembar) 2015. godine. U uvodnoj riječi, ministar finansija Radoje Žugić istakao je značaj strateškog dokumenta Pravci razvoja Crne Gore 2015-2018, koje je ministarstvo objavilo u julu. Kroz agendu Vlade za predstojeći period, utvrđena su četiri prioritetna sektora razvoja

  1. turizam,
  2. energetika,
  3. poljoprivreda i ruralni razvoj i
  4. prerađivačka industrija.

Kako je navedeno u uvodnoj riječi, prioritetni sektori omogućiće stvaranje čvrstih ekonomskih temelja i dati zamajac ubrzanom rastu i razvoju. Pružanje dodatnih podsticaja u navedenim sektorima, kroz reformske procese, predstavljaće pokretač pozitivnih impulsa koji će stimulisati novu energiju i identifikovati prostore za još adekvatniju i što potpuniju valorizaciju resursa Crne Gore.

Pravci razvoja predstavljali su jednu od osnova za identifikovanje projekata koji će se finansirati sredstvima IPA fondova u periodu od 2014. do 2020. godine. Takođe, prepoznaje se i naglašava da Crnoj Gori u budućnosti i dalje slijedi tranzicioni period na koji će uticati brojni unutrašnji i spoljni faktori.

Posebno važno mjesto u biltenu našli su autorski tekstovi i analize na temu IPA fondova, državna pomoć, fondovi EU, revizija i finansijska kontrola, usklađivanje sa novim zakonodavstvom EU, te aktivnosti i projekti ministarstva finansija na državnom i na lokalnom nivou.

Izvor: Ministarstvo finansija CG

meCrnogorskienEnglish available languages

Top