>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Mladi poljoprivrednici Crne Gore – javni poziv za podršku od 10.000€ iz Agrobudžeta

Mladi poljoprivrednici Crne Gore – javni poziv za podršku od 10.000€ iz Agrobudžeta

meCrnogorski available languages

Mladi poljoprivrednici mogu računati na podršku od 10.000€ iz Agrobudžeta

Mladi poljoprivrednici mogu računati na podršku od 10.000€ iz Agrobudžeta

Mladi poljoprivrednici iz Crne Gore imaju šansu za finansijsku podršku – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja podržaće i ove godine sa bespovratnih 10.000 eura mlade koji žele da se bave poljoprivredom, da započnu uspješan biznis, budu gazde na svom imanju i obezbijede sebi i svojoj porodici egzistenciju.
Kroz Agrobudžet za 2020 godinu danas je objavljen Javni poziv za dodjelu podrške pokretanju poslovanja mladih poljoprivrednika. Poziv se objavljuje već četvrtu godinu, a njegovi dosadašnji rezultati su ohrabrujući – svoju poslovnu šansu i budućnost u sektoru poljoprivrede prepoznalo je 143 mlada farmera koji su ostvarili podršku, a njih 70 odsto je sa sjevera Crne Gore.
Mladi poljoprivrednici starosti od 18 do 35 godina, koji imaju završenu srednju školu ili fakultet poljoprivredne ili veterinarske struke, a koji posjeduju poljoprivredno zemljište ili ga uzimaju u zakup, mogu konkurisati za ovu mjeru podrške.
poljoprivreda šumarstvo ekonomsko državljanstvo crna gora poziv
Podrška se može iskoristiti za kupovinu stoke, sjemenskog i sadnog materijala, zatim adaptaciju ili rekonstrukciju objekata, plastenika i drugih pomoćnih objekata. Korisnici mjere, takođe, mogu podizati nove ili revitalizovati i modernizovati postojeće višegodišnje zasade. Podržava se i nabavka namjenske opreme i mehanizacije, sistema za navodnjavanje, kao i protivgradne mreže.
Zainteresovani na javni poziv mogu do 25. aprila podnositi zahtjev za odobravanje biznis plana u kome se detaljno opisuju aktivnosti koje će sprovoditi. Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja odbrava Zahtjeve koji ispunjavaju kriterijume propisane Javnim pozivom i mladom poljoprivredniku dodjeljuje mentora iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji ili iz Odjeljenja za savjetodavne poslove u oblasti stočarstva koji će pratiti realizaciju aktivnosti koje su navedene u biznis planu.
Maksimalna podrška koju mogu ostvariti, po odobrenom biznis planu, odnosno po jednom mladom poljoprivredniku iznosi do 10.000 eura. Podrška će se isplaćivati u ratama, u zavisnosti od dinamke sprovođenja aktivnosti opisanih u biznis planu.

meCrnogorski available languages

Top