>>>
> Marketing i brendiranje > Najbolji brendovi na svijetu: Koji brend ima najveću vrijednost u 2020?

Najbolji brendovi na svijetu: Koji brend ima najveću vrijednost u 2020?

meCrnogorskienEnglish available languages

Najbolji brendovi na svijetu: Koji brend ima najveću vrijednost u 2020?

Najbolji brendovi na svijetu: Koji brend ima najveću vrijednost u 2020?

Kako se mjeri vrijednost brendova? Zbog toga što brend predstavlja nematerijalno pravo, njega je teško predstaviti u bilansu stanja firme. Za brendove bi s pravom moglo reći da povezuju potrošače sa koroporacijama. Na sljedećem infografiku vide se pokazatelji navedeni u godišnjem izvještaju Brand Finance-a Global 500, koji rangira brendove i njihovu vrijednost na osnovu višedimenzione formule. Na taj način se kvantifikuje vrijednost brenda, što investitorima daje širu sliku od one koje su iskazane u poslovnim knjigama kompanija.

most powerful brands brands of the world list strongest strong strenght najbolji najveći najvredniji najjači najskuplji brendovi šoping shopping boutique butik skupa roba apparel

Deset najvrednijih brendova na svijetu:

 • 1. Amazon
  Vrijednost brenda: 200 milijardi dolara
  Prevazišao internet konkurenta Google i drži čvrstu poziciju na prvom mjestu. Izgleda da je trgovina izgradila veće povjerenje od osnovne pretrage na internetu.
 • 2. Google
  vrijednost brenda: 160 milijardi dolara
  Internet pretraga je i dalje na cijeni, i pored neuspjelih proizvoda kao što je Google Plus ili Google naočare
 • 3. Apple
  vrijednost brenda: 140 milijardi dolara
  Jabuka je posustala po pitanju računara, ali i dalje “grize” na tržištu pametnih telefona uprkos sve jačoj konkurenciji i dostupnijim konkurentskim proizvodima
 • 4. Microsoft
  Vrijednost brenda: 117 milijardi dolara
  Majkrosoft je kupio Linkedin. Onda pa se udružio sa Walmart-om i pokrenuo zajednički projekat Alphabot – robota koji efikasno bira i pakuje namirnice
 • 5. Samsung
  Vrijednost brenda: 94 milijarde dolara
  Korejski brend pametnih telefona dominira tržištu Android telefona. Moguće da je bespotrebni dodatak nazvan Bixby onemogućio Samsungu da vrijednost njegovog brenda pređe psihološku granicu od 100 milijardi dolara.
 • 6. ICBC
  Vrijednost brenda: 80 milijardi dolara
  Industrial and Commercial Bank of China. Industrijska i komercijalna banka Kine je najveća komercijalna banka na svijetu po tržišnom učešću.
 • 7. Facebook
  Vrijednost brenda: 79 milijardi dolara
  Posrnula društvena mreža i dalje okuplja dvije milijarde korisnika i botova. Vrijednost svih fejsbuk naloga je 79 milijardi dolara. Tvoje ime na fejsbuku vrijedi 39,5 dolara, odnosno 35 eura.
 • 8. Walmart
  Vrijednost brenda: 77 milijardi dolara
  Američki lanac prodajnih objekata uvećao je vrijednost svog brenda 14% tokom prošle godine
 • 9. Pingan
  Vrijednost brenda: 69 milijardi dolara
  Sigurno niste čuli za ovaj brend. U pitanju je osiguravajuće društvo iz Kine.
 • 10. Huawei
  Vrijednost brenda: 65 milijardi dolara
  Zbog ovog brenda je između ostalog otpočeo trgovinski rat između SAD-a i Kine. Predvodnik je 5G tehnologije, a ni ograničavanje pristupa Android platformi mu nije zasmetalo da se nađe u top 10.

Najveći brendovi prema regijama svijeta

Ne čudi što Amazon dominira Sjevernom Amerikom. Woolworths dominira Australijom, Mercedes-Benz Evropom. Samsung i IBM se nalaze na krati svijeta po pitanju elektronike, Saudi Aramco i Royal Dutch Shell se “brinu” o naftnim bušotinama.

najbolji najveći najvredniji najjači najskuplji brendovi šoping shopping boutique butik skupa roba apparel brands brand region world map amazon ibm samsung mercedes royal dutch shell saudi aramco bhp woolworths boc

Izvor: the Visual Cap, Brand Finance Global 500, 2020 godina

meCrnogorskienEnglish available languages

Top