>>>
> Aktuelnosti > Vijesti > Nove mjere NKT: Bez skupova na otvorenom

Nove mjere NKT: Bez skupova na otvorenom

meCrnogorski available languages

Nove mjere NKT: Bez skupova na otvorenom

Nove mjere NKT: Bez skupova na otvorenom

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) je na sinoćnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik Milutin Simović, odlučilo da radi sprečavanja daljeg širenja koronavirusa uvede više privremenih mjera kao i dodatne, posebne mjere u opštinama Rožaje i Bijelo Polje.
Nove mjere na cijeloj državnoj teritoriji
Zbog povećanja broja aktivnih slučajeva koronavirusa, importovanih iz regiona i zatim raširenih unutar Crne Gore, od petka, 26. juna 2020. na snazi su privremene mjere:
1. Zabranjeni su politički skupovi na otvorenim javnim mjestima;
2. Zabranjeno je prisustvo gledalaca na sportskim događajima;
3. Zabranjeni su vjerski skupovi na otvorenim javnim mjestima osim na površinama pripadajućih vjerskih objekata; i
4. Sahrane se obavljaju isključivo u užem krugu porodice.
(Događaji u zatvorenim javnim prostorima već su propisani mjerama od 18. juna.)
NKT je na upit Kabineta predsjednika Crne Gore preporučilo da ove godine ne bude organizovan tradicionalni prijem povodom Dana državnosti.
Na upit Saveza udruženja boraca NOR i Antifašista Crne Gore NKT je preporučilo odlaganje svečanosti planiranih za 8. jul Ravnom Lazu i 13. jul u Bijelom Polju.

NKT - Sjednica (25.06.2020.) nove mjere zabranjena okupljanja

Puna podrška crnogorskoj policiji
 
Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti je oštro osudilo napade na policiju i javno lično prozivanje policajaca.
Policija profesionalno i efikasno štiti i služi svim građanima i državi, kako je to pokazala i u epidemiji koronavirusa. Zato je napad na policiju napad na državu Crnu Goru i na sve građane. NKT izražava punu podršku našoj policiji.
Neprimjereni istupi pojedinih ljekara
 
NKT smatra neprimjerenim istupe pojedinih ljekara zbog grubog gaženja struke, nauke, etičkog kodeksa i Hipokratove zakletve.
Iskazujemo najviše poštovanje prema hiljadama zdravstvenih radnika širom Crne Gore koji su svojim požrtvovanim, nesebičnim i posvećenim radom bili i ostali na prvoj liniji odbrane zdravlja i životâ građana.
Nove privremene mjere u Rožajama
Zbog epidemiološke situacije u Rožajama uvedene su u toj opštini dodatne privremene mjere koje su na snazi od petka, 26. juna (pored opštih mjera za cijelu Crnu Goru uvedenih 18. juna i danas i posebnih mjera za ovu opštinu uvedenih 20. juna).
1. Zabranjeno je svim stanovnicima opštine Rožaje napuštanje objekta stanovanja od 18:00 sati do 05:00 sati narednog dana; i
2. Rad ugostiteljskih objekata dozvoljen do 17:00 sati.
…i u Bijelom Polju
U opštini Bijelo Polje od petka, 26. juna na snazi su dodatne privremene mjere (pored opštih mjera za cijelu Crnu Goru uvedenih 18 juna i danas)­:
1. Zabranjena su okupljanja u zatvorenim i na otvorenim javnim mjestima (javna okupljanja, javne priredbe, sportski, politički, kulturno-umjetnički i privatni skupovi, svadbe, kao i druge manifestacije);
2. Vjerske zajednice su obavezne da aktivnosti prilagode aktuelnoj epidemiološkoj situaciji i da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana;
3. Zabranjen je prevoz u putničkom motornom vozilu više od dva odrasla lica u isto vrijeme, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke;
4. Zabranjeno je kretanje i zadržavanja više od dva lica na otvorenom javnom mjestu, osim članova zajedničkog porodičnog domaćinstva i lica koja obavljaju redovne radne zadatke;
5. Obavezno je korišćenje zaštitnih maski u zatvorenom i otvorenom javnom mjestu. Ova obaveza ne odnosi se na objekte stanovanja;
6. Zabranjena su okupljanja u objektima stanovanja licima koja nijesu članovi zajedničkog porodičnog domaćinstva; i
7. Prekida se vaspitno-obrazovni rad u ustanovama koje obavljaju predškolsko vaspitanje i obrazovanje.
Bez novih troškova doniranih sredstava
Usvojen je XI Izvještaj o stanju na računu i isplatama sa računa Operativnog štaba za upravljanje donacijama.
Od otvaranja računa 19. marta 2020. godine na žiro račun NKT je iz zemlje i inostranstva uplaćeno 8.035.850,90 eura i 75.971,72 američkih dolara.
Ukupni odlivi u naznačenom periodu iznose 1.758.869,13 eura. Pregled odliva po sedmicama može se preuzeti ovdje).
Stanje na računu na dan 25. jun 2020. godine u 9.00 sati je: 6.276.981,77 eura i 75.971,72 američkih dolara.
Ponovo redovne konferencije za medije
NKT je donijelo odluku da od petka, 26. juna ponovo organizuje redovne konferencije za medije. Press konferencije će se održavati u Institutu za javno zdravlje svakog radnog dana sa početkom u 17:00

meCrnogorski available languages

Top