>>>
> Magazin > Kultura i Kreacija > Očuvanje kulturne baštine Crne Gore: podržano 87 projekata

Očuvanje kulturne baštine Crne Gore: podržano 87 projekata

meCrnogorski available languages

Očuvanje kulturne baštine Crne Gore: podržano 87 projekata

„Primjenom nove metodologije kroz raspisivanje Konkursa, ove godine dodatno smo unaprijedili sistem zaštite i očuvanja kulturne baštine i pružili novu šansu svima koji žele da daju puni doprinos u ovoj oblasti, poštujući uslove Konkursa koji se baziraju na zakonom propisanoj proceduri i pravilima konzervatorske struke“, kazao je danas ministar kulture Aleksandar Bogdanović, na potpisivanju ugovora sa realizatorima projekata odabranih na Konkursu za dodjelu sredstava iz Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020.

Kako je naglasio, kroz pomenuti Program ove godine podržano je 87 projekata za čiju realizaciju je obezbijeđeno 1.142.114,50 eura.
„Ovim strateškim dokumentom uključeni su i subjekti koji doprinose zaštiti, unapređenju i popularizaciji kulturne baštine, koji se u najvećem dijelu odnose na konzervatorska i arheološka istraživanja, izradu konzervatorskih projekata i sprovođenje konzervatorskih mjera na kulturnim dobrima iz grupe fizički najugroženijih“, saopštio je ministar Bogdanović.
Programom je, kako je napomenuo, tretirana i prezentacija i popularizacija kulturne baštine, edukacija i doedukacija stručnog kadra i tehničko – tehnološko osavremenjavanje lokalnih i nacionalnih institucija, sve sa ciljem unapređenja uslova za obavljanje konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti.

„Iako metodološki drugačiji, značajno je istaći da je i ovogodišnji Program koncipiran u skladu sa principom ravnomjernog razvoja kulture na teritoriji svih opština. Na to ukazuju, između ostalih, i projekti koji se odnose na arheološki lokalitet Svač, tri lokaliteta sa stećcima – Žabljak i Plužine, te na lokalitete Carine i Gradina u Risnu, Municipium S u Pljevljima, crnogorsko podmorje, Žabljak Crnojevića, Kulu Voltica u Nikšiću, Crkvu Sv. Trojice u Pljevljima, Dvorac kralja Nikole u Baru, Crkvu Sv. Ilije i bolnicu „Danilo I“ na teritoriji prijestonice, Most knjaza Danila na Mrtvici u Kolašinu, Spomenik slobode na brdu Jasikovac u Beranama, Bokeljsku noć u Kotoru i mnoge druge“, istakao je ministar Bogdanović.

 

očuvanje kulturne baštine crne gore kulutrna baština crna gora crnogorska crnogorski jezik Posjeta ministra kulture Aleksandra Bogdanovica UlcinjuFoto BORIS PEJOVIĆ
Posjeta ministra kulture Aleksandra Bogdanovica Ulcinju
Foto BORIS PEJOVIĆ

Napomenuo je da je ovogodišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara koncipiran na drugačiji način u cilju unapređenja ove oblasti i pružanja mogućnosti direktnog finansiranja vlasnika, odnosno držalaca kulturnih dobara.

„Izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti kulturnih dobara u martu 2019. propisano je da, pored ostalog, Komisija koju formira Ministarstvo kulture izvrši raspodjelu sredstava za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara i to na osnovu Konkursa koji se objavljuje na internet stranici Ministarstva. Shodno tome, Ministarstvo kulture je sredinom jula prošle godine objavilo Konkurs za raspodjelu sredstava za projekte Programa zaštite i očuvanja kulturnih dobara Crne Gore u 2020. i formiralo Komisiju. Cijeneći broj vrednovanih prijava i tražena sredstva, Komisija za raspodjelu sredstava utvrdila je rang listu od 87 projekata za finansijsku podršku kroz pomenuti Program, koju je, na prijedlog Ministarstva kulture, usvojila Vlada Crne Gore, a čiji ste realizatori, upravo, vi koji ste danas sa nama“, napomenuo je ministar Bogdanović.
Današnje potisivanje ugovora bila je i prilika za podsjećanje da Ministarstvo kulture još od 2012. godine uspješno implementira projekte iz oblasti konzervatorske, muzejske, bibliotečke, arhivske i kinotečke djelatnosti kroz godišnji Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara. O značaju ovog Programa, kako je ocijenio ministar Bogdanović, najbolje govore rezultati.

„Podsjetiću da je Ministarstvo kulture u periodu od 2012. do 2019, kroz ovaj Program, finansijski podržalo 671 projekat u iznosu koji premašuje osam miliona eura. Samo u protekle dvije godine Ministarstvo je u saradnji sa nacionalnim i opštinskim javnim ustanovama i organima uprave iz oblasti kulturne baštine, uključujući i druge subjekte koji doprinose zaštiti, unapređenju i popularizaciji kulturne baštine – realizovalo 201 projekat iz oblasti kulturne baštine i obezbijedilo oko 2,5 miliona eura“, kazao je ministar Bogdanović.

Sve ovo, kako je naglasio, pokazuje da Vlada Crne Gore i Ministarstvo kulture u kontinuitetu rade na unapređenju stanja u ovoj oblasti i primjeni savremenih standarda, kao i da imaju jasan i prepoznatljiv stav kada je u pitanju zaštita i očuvanje kulturne baštine i crnogorskog nacionalnog identiteta.

meCrnogorski available languages

Top