>>>
> Ekonomija Crna Gora > Održan sastanak o Zapadnom Balkanu WB6 2017

Održan sastanak o Zapadnom Balkanu WB6 2017

meCrnogorskienEnglish available languages

Sastanak na nivou državnog vrha u Trstu predstavlja priliku za raspravu o konkretnim mogućnostima za jačanje regionalne suradnje i daljnji napredak u postupku integracije zemalja zapadnog Balkana u EU.

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković predstavio na na sastanku predsjednika država ili vlada zemalja Zapadno-balkanske šestorke u Trstu crnogorski projekat saradnje u oblasti nauke i poručio da naša zemlja današnji skup u Trstu vidi kao događaj koji će nedvosmisleno potvrditi da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije cijelog regiona i kao potvrdu da strateškko opredjeljenje svih država Zapadnog Balkana – članstvo u Evropskoj uniji – nema alternativu.

„Mi vidimo današnji skup u Trstu upravo kao događaj koji će nedvosmisleno potvrditi da Zapadni Balkan pripada Evropskoj uniji i da Evropska unija neće biti potpuna bez integracije cijelog regiona, jer je upravo to strateška investicija u mir, demokratiju, prosperitet, bezbjednost i stabilnost Evrope u cjelini. Snažno podržavam takvu poruku koja je sadržana u Deklaraciji koju je pripremilo italijansko predsjedavanje“

– rekao je predsjednik Vlade Crne Gore na plenarnoj sesiji Samita na kojem su, pored lidera šest država Zapadnog Balkana – Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Albanije i Makedonije – učestvovali i predsjednici vlada Austrije, Njemačke, Francuske, Hrvatske i Slovenije, ministar vanjskih poslova Boris Džonson u ime Vlade Ujedinjenog Kraljestva – domaćina narednog Samita 2018. godine kao i visoki zvaničnici EU.

Predsjednik Marković je ponovio da je ključni prioritet naše vanjske politike proces evropskih integracija.

„Ključni vanjsko-politički prioriteti Vlade su danas usmjereni na integraciju Crne Gore u Evropsku uniju. Budite uvjereni da su svi naši kapaciteti stavljeni u svrhu ostvarenja ovog cilja, te da je Vlada Crne Gore u potpunosti posvećena nastavku kvalitetnog i efikasnog ispunjavanja političkih i ekonomskih kriterijuma za članstvo. Većinski stav crnogorske javnosti – da svoju zemlju vidi u Evropskoj uniji, obavezuje nas da nastavimo sa sprovođenjem ove uspješne politike“ – rekao je predsjednik Marković.

Premijer je ukazao na značaj Berlinskog procesa u integraciji Crne Gore i ostalih država našeg regiona zahvalivši se kancelarki Angeli Merkel i visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini na ličnoj posvećenosti zajedničkom projektu.

„Uporedo s ovim aktivnostima, iskreno pozdravljamo napore i napredak koji susjedi ostvaruju na evropskom putu. Vjerujem da je upravo i ovaj susret snažna potvrda da strategijsko opredjeljenje svih zemalja Zapadnog Balkana – članstvo u Evropskoj uniji – nema alternativu“ – rekao je premijer Marković.

CG inicirala predlog za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija

Predsjednik Vlade Crne Gore je ocijenio ohrabrujućim činjenicu da je Berlinski proces evoluirao od početne agende povezivanja u oblastima energetike i saobraćaja do regionalne integracije u mnogim drugim značajnim oblastima te da stoga danas države regiona sarađuju u oblastima borbe protiv korupcije, digitalne agende i dostizanju evropskih standarda u saobraćaju.

„U skladu s ovim, a prepoznajući značaj politike mladih, kao i ulogu nauke, istraživanja i obrazovanja, Crna Gora je, obavijestiću vas, inicirala predlog za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija s misijom „Nauka za mir“. Duboko vjerujemo da saradnja u ovim oblastima, kao i obrazovanje talentovanih mladih ljudi i inženjera na osnovu transfera znanja i tehnologija iz evropskih centara, kao što su CERN i drugi, može bitno pomoći Zapadnom Balkanu da se značajnije i bolje poveže s ostatkom Evrope, jednako kako je to krenuo da radi i u dijelu infrastrukture. Sve to bi značajno doprinijelo ekonomskom razvoju regiona, smanjenju nezaposlenosti, naročito mladih ljudi, a i kao ključnu pozitivnu posljedicu vidimo smanjenje odliva talenata iz regiona. Stoga, molim sve kolege premijere da sa pažnjom razmotre ovu ideju i podrže dalji rad na njenoj realizaciji“

– rekao je na plenarnoj sesiji Samuita Zapadno-balkanske šestorke predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Podržavamo AP ali očekujemo prepoznavanje različitog stadijuma u pregovorima

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja saglasna s predloženim Konsolidovanim višegodišnjim Akcionim planom za regionalni ekonomski prostor za šest zemalja Zapadnog Balkana, za oblasti trgovine, investicija, mobilnosti i digitalizacije, koji će se sprovoditi u postojećem, CEFTA pravnom okviru i na osnovu sporazuma o Stabilizaciji i pridruživanju koje su zemlje regiona potpisale sa EU i njenim članicama.

Ocijenivši da je proširenje Evropske unije u obostranom interesu – i Unije i država Zapadnog Balkana predsjednik Marković je rekao da očekujemo da Evropska unija i u našem regionu, kao i do sada, pokaže svoju odgovornost i zrelost prepoznajući da naši građani, kada je međunarodni faktor u pitanju, najviše očekuju upravo od Evropske unije.

„Dakle, u obostranom je interesu da se proces proširenja afirmiše po modelu individualnog napretka svake države“

– zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković na plenarnoj sesiji Samita u Trstu.

Izvor: Vlada CG ,  EK

meCrnogorskienEnglish available languages

Top