>>>
> Marketing i brendiranje > Online Tajni Kupac: Kakva je trgovina putem interneta u Crnoj Gori?

Online Tajni Kupac: Kakva je trgovina putem interneta u Crnoj Gori?

meCrnogorski available languages

U doba pandemije koronavirusa, preporučuje se izbjegava svaki bespotrebni izlazak iz kuće, održava socijalna distanca i svi poslovi koji se mogu završiti da se završe online. Tako je i sa trgovinom.

Iako je internet trgovina odavno prisutna i u Crnoj Gori, građani je prevashodno koriste kako bi poručivali robu iz inostranstva, a rijetko se poručuje od domaćih trgovaca. Novonastala situacija i redukovani međunarodni poštanski saobraćaj “natjerao” je mnoge da promijene svoje dosadašnje potrošačke navike.

Iz tog razloga, odlučili smo da pomognemo određenom broju ljudi koji nijesu informatički pismeni i grupno poručimo preko interneta robu za njih od određenih firmi i platimo jednim od načina koji je predstavljen na njihovim internet stranica. U pitanju su četiri različite djelatnosti prodavnica.

Ulogu tajnog kupca, (mistery shopper, “misteriozni kupac” 🙂 ) obavio je Centar za marketing u Podgorici. Roba koja je poručena racionalno je trgovana i isporučena osobama kojima je bila neophodna.

Ocjenjivali smo Internet stranicu, ponudu proizvoda, mogućnost plaćanja, komunikaciju sa trgovcem, dostavu i slično. Poručili smo sa internet stranica sljedećih trgovina:

  • NCT – Prehrambeni i proizvodi za higijenu
  • KIPS – Građevinski materijal i roba široke potrošnje
  • Ljekovito.me – sadni materijal i ljekovito bilje

Šta je tajni potrošač?

Tajni potrošač (engmystery shopper, mystery consumer, mystery research, secret shopper and secret shopping and auditor; u literaturi i “Misteriozni potrošač” , “Tajni kupac”, “Misteriozni kupac”, “potrošač na zadatku”) je metod koji se koristi u istraživanju marketinga kompanija i organizacija kojom se mjeri kvalitet prodaje proizvoda i usluga, ocjena uspješnosti radnika i njihovih radnih zadataka. Na taj način dobijaju informacije o sopstvenoj ili konkurentskim firmama i kvalitetom proizvoda, usluga i marketinških kanala prema potrošaču. Obično je interne prirode.

Napomene: ovaj članak nije plaćeni tekst niti je sponzorisan od strane bilo kojeg subjekta prodaje. Istraživanje “Tajnog potrošača” prilagođeno za internet publiku. Predstavlja simulaciju trenutnih uslova na crnogorskom tržištu, koji su podložni promjenama. Sva roba koja je poručena plaćena je trgovcima.

Za marketinška istraživanja slična ovom ili izradu internet prodavnica, možete kontaktirati Centar za marketing.

NCT Online Shop

Trgovac NTC Veleprodaja i maloprodaja prehrambenih proizvoda, pića i higijenskih sredstava
Kako smo čuli za njih Reklame na internetu
Adresa https://www.ntcshop.me/
Šta smo kupili Prehrambeni proizvodi, piće, proizvodi za higijenu
Budžet 80€
Internet prodavnica
Internet stranica ★★★★★ Veoma pregledna
Preglednost internet stranice/Lakoća navigacije ★★★★★ Laka za upotrebu.

4 zvjezdice samo iz razloga zato što nam je navigacija nije iz prve ruke omogućila da vidimo cjelokupnu ponudu robe koja može da se poruči, tek smo saznali da postoje još neke kategorije kada je roba (uspješno) stigla

Online korpa ★★★★★ Lako i pregledno, moguća promjena količine i upoređivanje cijene
Mogućnost plaćanja ★★★★★ Prilikom preuzimanja: Keš, Kartice, beskontaktno plaćanje

Online: Kartice, mogućnost na rate

Proizvodi
Ponuda proizvoda ★★★★★ Veoma dostupna, čak smo otkrili neke proizvode koje do sada nismo trgovali. Kupili smo i neke proizvode koje nismo ni planirali.
Proizvod odgovara opisu ★★★★ Naručili smo jedno dezinfekciono sredstvo koje je na ilustraciji bilo sa pumpicom, a stiglo je samo punjenje.
Proizvodi koji se traže tokom pandemije CoVID-19 ★★★★★ Imaju higijenske proizvode, čak i neke koje nijesmo uspjeli da zateknemo u apotekama ili drogerijama. Nemaju zaštitnih maski ili jednokratnih rukavica, ali to nismo ni očekivali od ovakve vrste prodavnice.
Cijena ★★★★★ Isto kao i u normalnoj ponudi

Važe akcijske cijene za sve artikle kao i preko

Cijena za kvalitet ★★★★★ Standardna/Očekivana
Dostava
Ocjena dostavljača ★★★★ Dvojica u vozilu, imali su rukavice i maske oko vrata, ali nisu ih stavili preko lica! POS terminal u vozilu, što je odlično!
Brzina dostave ★★★★★ Manje od 24 časa, prevazišla očekivanja. Napomena da Prilikom porudžbe svježe ribe i morskih plodova, važi poseban režim dostave određenim danima i u određenoj količini
Komunikacija/Traženje adrese ★★★★★ Lako, najavljeno 10 minuta prije da će doći i preciznije nakon ulaza.
Troškovi dostave ★★★★★ Nema dodatnih troškova dostave
Komunikacija
Komunikacija sa trgovcem ★★★★★ OK
Komunikacija nakon trgovine/ Reklamacije ★★★★★ Nekoliko dana nakon završene trgovine, kontaktirao nas je predstavnik trgovine telefonom za povratne informacije, što je odlično. Ukazali smo na prednosti i nedostatak jednog poručenog proizvoda koji je naručen. Rečeno je da će promijeniti ilustraciju na internetu. Ipak, nije nam ponuđena kompenzacija, već samo da se „isto to neće više ponoviti“.
Ocjena
Opšti utisak ★★★★★ Odlično, ponovili bismo trgovinu. Radije online trgovina nego uživo J

 

 

KIPS

Trgovac KIPS Građevinski materijal, pokućanstvo
Kako smo čuli za njih Preko štampanog kataloga
Adresa https://katalog.kips.me/
Šta smo kupili Građevinski materijal, sadni materijal, kućanstvo
Budžet 200€
Internet prodavnica
Internet stranica ★★◼◼◼ Jedva smo je pronašli! Postoji sajt kips.me ,ali on je samo informativne prirode i zastarjela. Da bi pristupili podsajtu internet prodavnice (koji se zove „katalog“), potrebno je ući preko linka ili unijeti ispravnu adresu. Teško za pronaći pravu adresu preko Google-a, loša SEO optimizacija
Preglednost internet stranice/Lakoća navigacije ★★★◼◼ Malo otežana, ili bolje reCi oteZana. Postoji mogućnost pretrage, ali se mora koristi tzv. „osisana latinica“ tj. Latinica gdje su ošišani svi kurzativi i gdje se ne upotrebljavaju slova tipa ĐŠŽĆČŹŚ, i štaviše, gdje su svi proizvodi ispisani bez upotrebe standardnog pravopisa. Smatramo da je na ulazu u treću deceniju 21. vijeka takav način unosa i pretrage teksta informatički nepismen i oteZavajući.
Online korpa ★★★★ Dobra strana je što sajt koristi Cookies, pa onda se vaša porudžba neće izbrisati sve i ako isključite PC i poručite stvari neki drugi put. Međutim, nisu svi proizvodi unešeni i nije ažurirana njihova dostupnost. Za sve nedoumice morali smo kontaktirati e-mailom, telefonom i Viberom.
Mogućnost plaćanja ◼◼◼◼ Keš prilikom dostave ili virmanski. Negativna ocjena jer nema mogućnosti za popuste kao prilikom posjete objektu, niti kupovine na rate, niti donošenja POS terminala prilikom dostave, koja se naplaćuje. Drugo, dostavljač nije imao kusur kod sebe da vrati pa smo morali izlaziti do prodavnice da „usitnimo“ novčanicu.

Takav režim poslovanja definitivno odvraća potrošače od internet trgovine!

Proizvodi
Ponuda proizvoda ★★◼◼◼ Nijesu svi proizvodi izlistani online, neki za koje piše da su dostupni to nisu. Obavezna je komunikacija putem telefona. Međutim, stvar otežava i to što se ne može sve završiti pozivom na jedan broj, već će se morati pozivati različiti brojevi telefona radnika koji rade na različitim sektorima (npr. biljna apoteka, građevinski materijal, DOM)
Proizvod odgovara opisu ★★◼◼◼ Jako teško za ocjenu karakteristika proizvoda putem internet stranice. Postoji samo jedna fotografija na internet sajtu po proizvodu, obično slabije rezolucije od potrošača, i nijesu sve specifikacije date. Zbog toga smo morali da reklamiramo određene proizvode koji nijesu bili kompatibilni sa drugim proizvodima koje smo poručili.
Proizvodi koji se traže tokom pandemije CoVID-19 ◼◼◼◼ Postoje određeni proizvodi. Međutim, dajemo negativnu ocjenu iz razloga što je jedan proizvod koji je poručen i pisalo da je dostupan na internetu i koji se nalazio u košarici je jednostranu uklonjen. Nije stiglo ni obavještenje da tog proizvoda nema, ali za neke druge jeste.

U pitanju su jednokratne rukavice.

 

 

Cijena ★★★◼◼ Veća nego u normalnoj prodaji i bez mogućnosti ostvarivanja popusta ili plaćanja na rate.
Cijena za kvalitet ★★★★ Različiti proizvodi različitog kvaliteta. Za neke ćemo tek vidjeti kako će se pokazati, jer smo morali da „eksperimentišemo“

 

Dostava
Ocjena dostavljača ★★◼◼◼ Dostavljač nije nosio zaštitnu masku, ni rukavice, plaćeno kešom, nije imao kusur kod sebe pa smo morali obilaziti druge trgovine kako bismo molili kasirke za „usitnjavanje“ gotovine. Neozbiljno, pogotovo kada se dostava naplaćuje
Brzina dostave ★★◼◼◼ Do tri dana, ali trebalo je nekoliko dana kako bismo dogovorili sadržaj korpe sa komercijalistom i čekali da nabave svu robu koju nijesu imali trenutno na lageru.
Komunikacija/Traženje adrese ★★★★★ Lako
Troškovi dostave ★★★★★ 3€ za iznos preko 25€, sasvim realna cijena za manje iznose
Komunikacija
Komunikacija sa trgovcem ★★★◼◼ Zbog nedovoljne ažurnosti svih proizvoda preko interneta, morali smo da komuniciramo sa trgovcem e-mailom, viberom, i telefonskim putem.

Morali smo da kontaktiramo telefonom za svaku robu iz različitog sektora različitu osobu, nije „one-stop-shop“.

Dobro smo ostvarili komunikaciju, ali je bilo malo frustrirajuće za potrošača da se toliko dugo informiše telefonom i ispravlja korpu za porudžbu preko interneta.

 

Komunikacija nakon trgovine/ Reklamacije ★★★★★ Imali smo reklamaciju, roba je vraćena i nova isporučena bez dodatnih troškova prevoza prvog radnog dana.
Ocjena
Opšti utisak ★★★◼◼ Bolje je uživo doći sa sopstvenim prevozom na fizičkoj lokaciji prodavnice i tako trgovati. Trgovinu online preporučujemo isključivo ako morate.

 

 

Ljekovito.me

Trgovac Ljekovito.me Sadnice, ljekovito i začinsko bilje
Kako smo čuli za njih Preko internet pretraživača
Adresa https://ljekovito.me/
Šta smo trgovali: Sadnice i sušeno bilje
Budžet 40€
Internet prodavnica
Internet stranica ★★★★ Informativna, ali bez internet kataloga. Upućuje na dalju komunikaciju preko chat-a, Vibera ili telefona, što je i razumljivo za mikro biznis koji svakodnevno proizvodi i prodaje
Preglednost internet stranice/Lakoća navigacije ★★★★ Pregledna, informativna, lako za pronaći na internet pretraživačima, kratak opis ljekovitih karakteristika svih bilja. Veliki plus navedena neželjena svojstva (neke biljke nisu pogodne za trudnice, a druge jesu)
Online korpa n/a Ne postoji, mora se komunicirati telefonom/viberom/mailom
Mogućnost plaćanja ★★★★ Keš prilikom dostave
Proizvodi
Ponuda proizvoda ★★★★ Spostvena proizvidnja! Made in Montenegro! Nijesu svi proizvodi izlistani online, što se i ne očekuje jer se ne radi o serijskoj proizvodnji.
Proizvod odgovara opisu ★★★★★ Da, čak smo dobili i jedan simpatični suvenir od vlasnika što nas je jako oduševilo!
Proizvodi koji se traže tokom pandemije CoVID-19 ★★★★★ Imaju bilje za jačanje imuniteta, antiseptičko bilje u ponudi i hidrolate. Samo domaći proizvodi iz njihove bašte
Cijena ★★★★★ Isto kao i na sajmu, oko 3€ po sadnici.
Cijena za kvalitet ★★★★★ Standardna/Očekivana;

Ipak, vrijeme će pokazati kroz neku godinu kakav je sadni materijal, djeluje zdravo

Dostava
Ocjena dostavljača ★★★★★ Dostavljač je nosio zaštitnu masku, plaćeno kešom
Brzina dostave ★★★★★ Naredni dan ujutru
Komunikacija/Traženje adrese ★★★★★ Lako
Troškovi dostave ★★★★ Do 5 €, kurirska dostava
Komunikacija
Komunikacija sa trgovcem ★★★★★ Odlična
Komunikacija nakon trgovine/ Reklamacije n/a Nismo imali reklamacije, dobili smo savjete za usadnju i održavanje prvih nekoliko mjeseci
Ocjena
Opšti utisak ★★★★★ Za domaću radinost odlično i sasvim pristojno, pa i više od očekivanog. Trebalo bi podržati lokalne proizvođače svakako.

meCrnogorski available languages

Top