>>>
> Magazin > Eko&urbano > Pčelarstvo: Dugoročna strategija za preživljavajne

Pčelarstvo: Dugoročna strategija za preživljavajne

meCrnogorskienEnglish available languages

Zastupnici Evropskog parlamenta traže države članice da više investiraju u zdravlje pčela, eliminišu krivotvorenje meda i podupru pčelare u EU. Rezolucija poziva na provođenje sveobuhvatne i dugoročne strategije za zdravlje i repopulaciju pčela. Zastupnici pozivaju na:

  • uspostavu akcijskog plana za borbu protiv smrtnosti pčela;
  • podršku istraživačkih projekta evropskog pčelarstva, te uključivanje svih relevantnih proizvođača lijekova u istraživanje lijekova za pčele;
  • ukidanje odobrenja onih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pčela.

Podrška pčelarstvu

Potrebno je povećati finansijsku potporu pčelarima za 50%, posebno kako bi se nadoknadili gubici u proizvodnji profesionalnih pčelara i gubici pčelinjih društava. Zastupnici pozdravljaju inicijativu „Evropski medeni doručak” te podržavaju države članice da povećaju učešće lokalnih proizvođača meda u školskim programima, kao i korišćenje meda u terapeutske svrhe.

Zaustaviti uvoz krivotvorenog meda

Kako bi se osiguralo da uvezeni med zadovoljava visoke standarde EU, potrebno je uskladiti granične inspekcije i provjere na jedinstvenim tržištu, testirati sav uvezeni med, te ojačati zahtjeve u pogledu sljedivosti meda. Med i drugi pčelinji proizvodi u budućim sporazumima o slobodnoj trgovini trebali bi se označiti kao „osjetljivi proizvodi” jer bi izravno tržišno natjecanje izložilo pčelarski sektor EU pretjeranom ili neodrživom pritisku. Zastupnici stoga traže od Komisije da te proizvode izuzme iz područja primjene sporazuma o slobodnoj trgovini.

Info

U Europi ima oko 600 000 pčelara koji proizvode oko 200.000 tona meda godišnje, te je Europa drugi najveći svjetski proizvođač nakon Kine. Najveći proizvođači u EU su Rumunija, Španija i Mađarska, slijede Njemačka, Italija i Grčka. EU godišnje uvozi oko 200.000 tona meda, najviše iz Kine, Ukrajine, Argentine i Meksika.

Među uzorcima meda u državama članicama ispitanima u Zajedničkom istraživačkom centru otkriveno je da 20 % uzoraka uzetih na vanjskim granicama EU ne odgovara EU kriterijima, a u 14 % uzoraka otkriven je dodani šećer.

meCrnogorskienEnglish available languages

Top