>>>
> Ekonomija Crna Gora > Petnjica i Rožaje: Podrška mladim poljoprivrednicima kroz Agrobudžet

Petnjica i Rožaje: Podrška mladim poljoprivrednicima kroz Agrobudžet

meCrnogorski available languages

U opštinama Petnjica i Rožaje predstavljen Agrobudžet 2020: I ove godine mladima podrška od 10.000 eura da započnu agrobiznis

Poljoprivredni proizvođači sa područja opština Petniica i Rožaje, prepoznatljivih po stočarstvu i proizvodnji kvalitetnih, tradicionalnih mesnih i mlječnih proizvoda ove godine imaće na raspolaganju još izdašniju podršku države, kako bi nastavili sa unapređenjem svojih gazdinstava, ostvarivali veće prihode i davali zamah razvoju lokalnih zajednica.
Šanse koje im u tom pravcu nudi ovogodišnji, značajno veći, Agrobudžet nijesu samo vezane za podršku stočarskoj proizvodnji, kroz premije za stoku, za preradu mlijeka, kao i bespovratnu podršku investicijama za širenje i modernizaciju te proizvodnje, već i niz drugih mjera i javnih poziva koje mogu ostvariti istovremeno i u biljnoj proizvodnji.
Kao i prethodnih godina, mladi iz ove dvije opštine, koji imaju završenu srednju poljoprivrednu ili veterinarsku školu ili fakultet imaju mogućnost da uz bespovratnu podršku od 10.000 eura započnu agrobiznis i time riješe problem nezaposlenosti, ostanu na svom imanju, sa svojim porodicama. Primjeri im mogu biti više od 140 mladih farmera iz cijele Crne Gore, pretežno sa sjevera, najviše njih 31 upravo iz Petnjice, koji su iskoristili tu mogućnost tokom prethodne tri godine i već postali uspješni u svom poslu.
petnjica crna gora opština municipality montenegro building zgrada opstine
Nova zgrada Opštine Petnjica
Poljoprivrednici iz obje opštine tokom današnje diskusije najviše interesovanja pokazali su za proceduru nabavke mehanizacije, priključaka i opreme. Registrovana gazdinstva kroz javni poziv koji će biti objavljen i ove godine mogu ostvariti do 50% podrške za nabavku mehanizacije, i dodatnih  5% ukoliko su poljoprivredni osiguranici.
Pojašnjeni su uslovi za proceduru licenciranja bikova i pastuva kroz program unapređenja stočarstva, koja se realizuje u cilju poboljšanja konkurentnosti stočarske proizvodnje unapređenjem genetskog potencijala priplodne stoke u opštinama Petnjica i Rožaje, kao i drugdje na sjeveru Crne Gore.
Predstavnici ministarstva podsjetili su proizvođače da je tokom ove i prethodne sedmice Ministarstvo objavilo više javnih poziva koja se odnose na podršku investicijama u voćarstvu, pčelarstvu, gdje je posebno interesovanje izraženo za podršku mladim pčelarima. Naglašeno je da je u toku objava 30 javnih poziva na osnovu 57 mjera Agrobudžeta, pa su pozvali su proizvođače da apliciraju, poštujući navedene rokove, kako bi uspješno konkurisali za podršku. Pomoć u pravovrmenom informisanju i prikupljanju potrebne dokumentacije imaće u kancelarijama regionalnih centara savjetodavnih službi.
 
 

meCrnogorski available languages

Top