>>>
> Marketing i brendiranje > Plantaže; Bordeaux ili Toskana: ko gradi bolji brend vina?

Plantaže; Bordeaux ili Toskana: ko gradi bolji brend vina?

meCrnogorski available languages

Plantaže; Bordeaux; Toskana: Tri slučaja kako se gradi brend vina? – Case study

Plantaže; Bordeaux ili Toskana: ko gradi bolji brend vina?

 

SLUČAJ 1: Bordo, Francuska

Godina 2021… svijet se koliko-toliko oporavio od pandemije… Stanovnici grada Bordo (Bordeaux) na jugozapadu Francuske u posljednjim danima avgusta vratili su se sa ljetnjeg odmora, moraju ići ujutru nazad na posao… Čekaju tramvaj …. i dočeka ih OVO:

Da dobro ste viđeli. Šinama umjesto tramvaja upravo je prošla jedna ogromna boca vina po kojem je ovaj region poznat. I to ne samo sorte grožđa i vina: Bordo je naziv tamne nijanse crvene boje, kao i fudbalskog kluba. U svakom slučaju odlična reklama i za grad i za gradski prevoz i za ovaj region i za “državu vina”, a preko društvenih mreža ne izostaju pohvale za marketing kako vinarije tako i javnog prevoza.

 

SLUČAJ 2: Toskana, Italija

Italija nije samo poznata po slikovitim selima, dobroj hrani i vinima. Poznata je i po muzici. Po Stradivariju, čuvenom konstruktoru violina, i po Vivaldiju, kompozitoru svjetski poznatog muzičkog djela “Četiri godišnja doba”. Tokom cijele godine vinograd Frassina u mjestu Montalcino blizini Siene je ozvučen i sa zvučnika čuje se klasična muzika.

Ekipa CNN-a došla je snimi reportažu o ovom gradiću i neobičnom vinogradu.
Reportaža CNN-a:

I prodavac i kupci ubijeđeni su da melodija klasične muzike oplemjenjuje svako zrno koje je ovdje raslo i daje mu bogatiji ukus. Ako u prodavnici “standardno” vino iz ovog regiona možete kupiti za 8 eura, boca vina na kojoj je nacrtan muzički ključ i note, iz navedenog razloga” košta 48 eura. Dolaze visokoplatežni turisti iz Amerike, Japana i Australije da posjete ovo malo mjesto sa ovom neobičnom pričom i ponesu uspomenu sa sobom.

Slično tome, nekoliko vinara iz Slovenije, Hrvatske i Mađarske već nekoliko godina počeli su da kopiraju ovaj ovakav model poslovanja. A na kakav će marketinški model odlučiti Crna Gora?

 

SLUČAJ 3: Crna Gora…

Reakcije:

Zaključak donesite sami ko bolje brendira svoje vino, kao i da li se jednom naljepnicom mogu izgubiti kupci.

meCrnogorski available languages

Top