>>>
> Ekonomija Crna Gora > Pljevaljski sir: podrška proizvodnji crnogorskog brenda

Pljevaljski sir: podrška proizvodnji crnogorskog brenda

meCrnogorski available languages

pljevaljski sir

Predstavljen Agrobudžet u Pljevljima: Uz pojednostavljenu proceduru do premija za pljevaljski sir

Novine u ovogodišnjem Agrobudžetu (2020), posebno u sektoru stočarstva, značajno su ohrabrenje za područje opštine Pljevlja koje je prepoznato po velikom broju proizvođača tradicionalnih mlječnih proizvoda, među kojima se posebno prepoznaje pljevaljski sir.
Poljoprivredna gazdinstva koja se bave stočarstvom u ovoj godini dobiće značajno veće iznose na ime premije po grlu, jer će oni koji ostvarujuju pravo na tu podršku dobijati premiju za svako grlo, a ne samo za grla preko predviđenog minimuma. Takođe, pojednostavljena je procedura za dobijanje premija za preradu mlijeka na gazdinstvu, koju je tokom 2019. godine iskoristilo skoro  500 proizvođača iz ove opštine, što Pljevlja čini opštinom sa najvećim brojem korisnika ove mjere.
Povećano interesovanje za ove i sve ostale mjere Agrobudžeta za 2020. još jednom je potvrđeno i na današnjoj prezentaciji u Pljevljima. Velikom broju prisutnih detaljno su pojašnjenje procedure dobijanja premija po grlu i za preradu mlijeka, kao i sve ostale mogućnosti za podršku za koju su ove godine opredijeljena značajno veća sredstva, kroz više od 30 javnih poziva i 57 mjera podrške.
Proizvođačima je sugerisano da nastave sa unapređenjem kvaliteta sirovog mlijeka jer se nastavlja sa mjerama za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka. U prošloj godini skoro 60% otkupljenog sirovog mlijeka bilo je u skladu sa kriterijumima EU. Cilj je da svo mlijeko koje se proizvodi u Crnoj Gori bude EU kvaliteta. U tom pravcu, kroz niz javnih poziva, proizvođači će moći da ostvare podršku za kupovinu laktofriza, sistema za mužu i drugo. U cilju povećanja proizvodnje mlijeka, kroz Javni poziv za unapređenje stočnog fonda, podržavaće se nabavka priplodnih grla, o čemu su poljoprivrednici detaljnije informisani.
Pored stočarske proizvodnje, prisutni su iskazali interesovanje i za biljnu proizvodnju, posebno žitarica i voća. Pozvani su mladi Pljevljaci da iskoriste povoljnost bespovratne podrške u iznosu od 10.000 eura za zapošljavanje i pokretanje agrobiznisa.
Veliko interesovanje iskazano je za mogućnost organizovanog otkupa, posebno krupne i sitne stoke i nabavku sitne mehanizacije za koju će javni poziv za podršku biti objavljen u prvoj polovini marta. Ukazano je na potrebu boljeg organizovanja poljoprivrednih proizvođača kroz postojeća udruženja kako bi se adekvatno odgovorilo svim izazovima koje nameće tržište.
Kao i na svim prethodno odrzanim radionicama, ukazano je na potrebu upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao i ostale registre koje vodi Ministarstvo.

meCrnogorski available languages

Top