>>>
> Magazin > Menadžment > Pljevlja dobila dnevni boravak za stare, 13. u Crnoj Gori

Pljevlja dobila dnevni boravak za stare, 13. u Crnoj Gori

meCrnogorski available languages

Pljevlja -Trinaesti Dnevni boravak za stare otvoren u Pljevljima, Ministar Purišić: prioritet poboljšanje života starijih građana

 

Pljevlja -Trinaesti Dnevni boravak za stare otvoren u Pljevljima, Ministar Purišić: prioritet poboljšanje života starijih građana

 

Otvaranjem Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom u Opštini Pljevlja poboljšavamo kvalitet života starijih u ovoj opštini i stvaramo uslove za integraciju ove ranjive kategorije u zajednicu, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić prilikom otvaranja novog objekta Dnevnog boravka za stare u toj opštini.

„Kod korisnika podstičemo razvoj praktičnih vještina da se osnaže za samostalan život. Tako im se pruža prilika da u granicama svojih mogućnosti doprinose unaprijeđenju socijalnog ambijenta“, istakao je Purišić.

On je kazao da je Ministarstvo kroz projekat koji realizuje uz podršku UNDP adaptiralo i opremilo objekat za potrebe Dnevnog boravka za starije u Opštini Pljevlja, a da je ukupna investicija vrijedna 22.608 eura.

„Usluga će se pružati svakog radnog dana u vremenu od 8 do 16 časova, a koristiće je 13 korisnika, za koliko je shodno propisanim normativima i standardima, Dom starih Pljevlja u martu ove godine dobio licencu“, naveo je ministar.

On je kazao da je to trinaesti objekat ove vrste u Crnoj Gori, te da su do sada otvorena 2 u Danilovgradu, 3 u Nikšiću, po 1 u Mojkovcu, Plavu, Cetinju, Rožajama, Bijelom Polju, Petnjici i Risnu, u okviru kojih se pripadnici starije populacije osnažuju za samostalan život i podstiču da doprinose zajednici u granicama svojih mogućnosti.

Kemal Purišić - otvaranje Dnevnog boravka za stare, Pljevlja

„U ovom dnevnom boravku korisnicima će biti omogućeni: radno-okupaciona terapija, razgovori i druženje u cilju prevladavanja usamljenosti i socijalne izolovanosti; posjeta kulturnim dešavanjima; korišćenje biblioteke i čitanje dnevne štampe; jedan besplatan topli obrok i dnevno posluženje (kafa, čaj, sok), psiho-socijalna podrška i dr,“ pojasnio je.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović kazao je da je ovaj događaj nastavak dobre saradnje Ministarstva rada i socijalnog staranja i Opštine Pljevlja, kroz servise podrške socijalno ugroženim kategorijama i obezbjeđivanje kvalitetnijih uslova za život, licima u stanju socijalne potrebe.

„Opština Pljevlja pridružila se nizu opština, od ukupno 13 na teritoriji države, koje su bile otvorene za saradnju sa MRSS i uključila se u realizaciju projekta Dnevnog boravka za odrasla i stara lica sa invaliditetom“, istakao je Golubović.

On je podsjetio da su se Memorandumom o saradnji, koji je potpisan sa Ministarstvom krajem prošle godine, obavezali da obezbijede prostor za funkcionisanje ove usluge i zaključili Ugovor o zakupu objekta na period od pet godina.

„Napomenuo bih da rukovodstvo lokalne uprave u Pljevljima pokazuje veliki stepen senzibiliteta prema svim ranjivim kategorijama naše zajednice, kako kroz finansijsku podršku, tako i kroz podršku i stvaranje uslova za njihov lakši život i otklanjanje barijera koje im otežavaju svakodnevicu“, dodao je Golubović.

Svečani početak rada objekta dnevnog boravka bio je prilika da delegacija MRSS zajedno sa Građanskom alijansom koja sprovodi akciju distribucije paketa humanitarne pomoći najranjivijim grupama u Crnoj Gori, podijeli pakete korisnicima Doma starih. Planirano je da se paketi pomoći podijele i domovima u Bijelom Polju i Risnu, kao i Dječjem domu „Mladost“ u Bijeloj.

Akcija pod nazivom „Jednako važni“ se sprovodi zajedno sa Grupom 484, a pod pokroviteljstvom Ambasade Norveške u Beogradu.

Izvor: Vlada Crne Gore

meCrnogorski available languages

Top