>>>
> Magazin > Eko&urbano > Počela izgradnja vrtića u Podgorici i Pljevljima

Počela izgradnja vrtića u Podgorici i Pljevljima

meCrnogorski available languages

Vrtić Eko Bajka Pljevlja – Vrtić Blok 9 Podgorica – Počela izgradnja vrtića u Podgorici i Pljevljima

Počela izgradnja vrtića u Podgorici i Pljevljima

Izgradnjom vrtića u Pljevljima, za koji su juče ugovor potpisali Uprava javnih radova i konzorcijum od pet preduzeća, Vlada Crne Gore nastavlja sa kontinuiranim unapređenjem uslova rada u predškolskim ustanovama i povećanjem broja mjesta za boravak naših najmlađih. Riječ je o jednom u nizu projekata u okviru kreditnog aranžmana sa Razvojnom bankom Savjeta Evrope (CEB), zahvaljujući kojem će predškolski kapaciteti u Crnoj Gori biti prošireni za više od 1.000 mjesta.

vrtić vrtići Eko Bajka Pljevlja Podgorica Blok 9

Vrtić Eko Bajka – Pljevlja

Vrijednost novog objekta u pljevaljskom naselju Guke iznosi 1,05 miliona eura, a preduzeća “Tehnogradnja”, “Unipred”, “Cema”, “Ding” i “Liming project” obavezali su se da radove završe u roku od 12 mjeseci od uvođenja u posao.
Obdanište će na oko 500 metara kvadratnih sadržati radne sobe, prostorije za trijažu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, kancelarije, a predviđen je za smještaj oko 70 djece.
U njemu će biti organizovana i centralna kuhinja, po najnovijim standardima, kapaciteta dovoljnog za pripremu hrane za 400 djece, koja će zadovoljiti potrebe na nivou kompletne Javne ustanove „Eko bajka” u Pljevljima.
Podsjećamo, Uprava javnih radova je nedavno ugovorila i izgradnju vrtića u Bloku VI u Podgorici, koji će moći da primi oko 220 mališana. Vrijednost ove investicije je dva miliona eura, a izuzetno je značajna imajući u vidu sve veće interesovanje roditelja i prebukiranost u postojećih objekata u Glavnom gradu Podgorici.
Uprava javnih radova je jučerašnjim potpisivanjem ugovora zaokružila kompletan tenderski postupak izbora izvođača i stručnog nadzora i time stvorila uslove da radovi na novim vrtićima u Pljevljima i Podgorici počnu već narednih dana.
U saradnji sa CEB-om, u protekle tri godine otvoreni su novi vrtići u Zagoriču, na Starom aerodromu i u Tuzima, a u toku je priprema tehničke dokumentacije za gradnju obdaništa u Ulcinju i Baru.
Pored aranžmana sa CEB-om, Vlada u unapređenje predškolskog sistema investira iz kapitalnog budžeta, pa će tako već početkom naredne školske godine vrata otvoriti i novi vrtić u Rožajama. U ovaj objekat biće uloženo 1,5 miliona eura, a u njemu će moći da boravi oko 100 djece.
U skladu sa ugovorom sa Upravom javnih radova, lokalno preduzeće “Tofi” ovih dana ulazi u završni dio građeviskih radova.
Objekat je projektovan kao savremeno i funkcionalno zdanje, ukupne bruto površine 1,12 hiljada metara kvadratnih. Sadržaće devet prostorija namijenjenih za dnevni boravak djece, od kojih četiri za jaslice, prostorije za vaspitače, kuhinju, administrativni blok, multifunkcionalni prostor sa garderoberima, višenamjensku salu.
Izvor: UJR

meCrnogorski available languages

Top